Rashied Doekhie: “8 Decembermoorden-zaak is nu bij de eredivisie rechters van Suriname”

Het is publiek geheim dat er tussen Désiré Bouterse en Rashied Doekhie een discrepantie bestaat voor wat betreft politiek of politieke zienswijze. Dit is namelijk ook de reden geweest dat er tussen de twee heren een wrijving is ontstaan op politiek gebied, maar het is wel bekend dat deze twee heren gezworen broeders, vrienden van elkaar zijn

Niemand komt tussen ons”

Zowel Bouterse als Doekhie hebben het duidelijk gemaakt op verschillende manieren dat er niemand is die tussen hen zal komen. Van politieke zaken wil Doekhie echter niets weten, totdat er een ommekeer wordt gemaakt in de huidige situatie binnen de Nationale Democratische Partij, geeft Doekhie aan.

8 decembermoorden strafproces

Volgens Doekhie wordt Bouterse vrijgesproken in deze zaak. Hij is wel van mening, dat de zaak nu pas bij de beste rechters in Suriname is. Ze hebben namelijk de zaak onder ogen. Doekhie twijfelt niet aan het feit, dat er een eerlijk en oprecht proces aan zal worden gekoppeld. Dit proces zal volgens hem gaan over de verschillende getuigen en de verklaringen die ze zullen afleggen.

Doekhie is van mening, dat wereldwijd rechtspraak gebaseerd is op getuigenverklaringen. De grote vraag is aldus Doekhie, of Bouterse daadwerkelijk betrokken is geweest bij het de moorden of niet. Bouterse zegt dat hij niet aanwezig was op dat moment toen het gebeurde,  alhoewel hij bevelhebber was op dat moment. Doekhie voegt er meteen aan toe, dat net als hij vele anderen niet erbij waren toen dit heeft plaatsgevonden. Zo geeft hij bijvoorbeeld aan dat velen in het binnenland, Nederland en elders waren, terwijl anderen het hebben van horen zeggen. In een eerlijk proces, dan wordt de persoon in casu vrijgesproken, omdat er een gebrek is aan getuigenissen. 

“Ik geloof in onschuld van Bouterse”

Daar gaat het heel verhaal van de Decembermoorden op dit moment om. Volgens Doekhie is er niemand die kan getuigen dat ze hebben gezien hoe Bouterse moorden heeft gepleegd. Vooral de politieke getuigen die deden alsof ze daar waren, waren niet daar, geeft hij aan Dagblad Suriname te kennen.

Bouterse was, aldus Doekhie, wel daar, omdat hij bevelhebber van het leger was en toen de verantwoordelijkheid heeft opgeëist.  Naar verluidt hebben de rechters die de zaak eerder behandelden vele zaken niet meegenomen. Hij hoopt dat die nu wel worden meegenomen. “Ik geloof in de onschuld van Bouterse”, zegt Doekhie kort en krachtig. 

De eredivisie rechters, zoals hij ze noemt, zullen hopelijk hun werk naar behoren doen, en het recht laten zegevieren. Hij hoopt niet dat er persoonlijke issues voort zullen vloeien hieruit. Doekhie hoopt hiermee ook, dat het allemaal goed komt met land en volk.

“De vraag of de mensen dood zijn en hoe ze dood zijn gemaakt, is reeds lang achter de rug beantwoord door verklaringen van specialisten. De vraag over wie het gedaan heeft, is nu aan de orde. Dat zal nog bewezen moeten worden”,  zegt Doekhie afsluitend aan het gesprek.

GW

error: Kopiëren mag niet!