TD-rente blijft hoog, opbrengsten banken richting SRD 1 miljard

De rente van de Termijn Deposito’s blijft hoog. Bij de veiling van afgelopen woensdag is de rente van de 1-weekse TD met 0,6 procentpunt gestegen naar 64,5%. Het totaal toegewezen bedrag aan de banken bij de 1-weekse TD’s is SRD 842.5 miljoen. Bij de 1-maandse TD’s  is de rente met 2,7 procentpunt gestegen naar 72% en het totaal toegewezen bedrag hier is SRD 254 miljoen. Bij de 3-maande TD’s is de rente met 2,7 procentpunt gedaald naar 77,2% en het toegewezen bedrag is SRD 127.75 miljoen.

Het totaalbedrag dat de Centrale Bank van Suriname  (CBvS) bij de veiling van woensdag heeft kunnen “vastbinden” is boven de SRD 1.2 miljard.

Basisgeldhoeveelheid 

De basisgeldhoeveelheid die de CBvS voor de maand juli had gesteld is SRD 10.3 miljard. Dat lijkt te zijn gehaald, aangezien voor vandaag, vrijdag 29 juli, de laatste werkdag van de maand, er geen extra veiling is aangekondigd. 

De CBvS stelt aan het begin van elke maand vast de basisgeldhoeveelheid die ze in de economie in omloop wil hebben om zodoende de inflatie in bedwang te houden. Elke geldhoeveelheid boven de vastgestelde basisgeldhoeveelheid van die maand tracht de Moederbank uit de roulatie te halen door middel van de TD-veilingen. Hierdoor wordt deze geldhoeveelheid voor een bepaalde tijd “vast gebonden”, zodat het geen invloed kan uitoefenen op de vraag naar vreemde valuta en de daarmee de wisselkoers doen stijgen.

Aan deze Open Markt Operaties (OMO) waar de TD-veilingen deel van uitmaken hangt echter een duur prijskaartje. Aan de algemene banken moet namelijk voor hun TD-beleggingen rente worden uitgekeerd. De totale renteopbrengsten van de algemene banken is woensdag na precies 1 jaar van TD-veilingen gestegen naar SRD 927 miljoen.

Een niet onverdienstelijk bedrag, vooral gezien tegen de achtergrond van de weinige inspanning die ervoor door de algemene banken aan de dag hoeft te worden gelegd. De algemene kritiek op de TD-veilingen vindt hierin zijn grootste bron.

SS

error: Kopiëren mag niet!