Drie Guyanese vissers met ‘valse vergunningen’ aangehouden in Nickerie

De Guyanese nieuwswebsite News Room bericht, dat drie Guyanese kapiteins en hun vissersvaartuigen eerder deze week in hechtenis zijn genomen in Nickerie, nadat ze naar verluidt in de wateren van Suriname aan het vissen waren met klaarblijkelijk ‘valse vergunningen’.

De kapiteins werden geïdentificeerd als Ramesh Ramchand en Mahendra Bissessar van Annandale, East Coast Demerara (ECD) en Troy Tyrell van Lusignan, ECD. Zo’n negen vissers die op de schepen werkten zouden naar Guyana zijn gedeporteerd.

“Vergunningen gehuurd van Surinaamse autoriteiten”

Een van de reders, Emmaleeta Singh, vertelde donderdag telefonisch aan de News Room, dat de vergunningen om in de wateren van Suriname te opereren zijn gehuurd van de Surinaamse autoriteiten.

Dit is een al lang bestaande regeling waarbij Guyanese vissers hebben gevist onder een niet-gesanctioneerde regeling waarbij ze de vergunningen huren van Surinamers.

Op basis van de Surinaamse wet worden visvergunningen alleen verleend aan staatsburgers van dat land.

“De Surinamers geven hen de vergunning om te huren om in Suriname te vissen en alsof de vergunning geen juiste vergunning is duikt de Kustwacht op en arresteert de kapiteins”, aldus Singh. 

Ondertussen zei Tyrells moeder Shamdai, toen er contact werd opgenomen, dat ze had gehoord dat haar zoon onder andere was gevangengenomen tijdens het vissen op de Corentijnrivier.

Ze kon geen andere details geven, maar voegde zich bij Singh en riep de relevante Guyanese autoriteiten op om tussenbeide te komen om ervoor te zorgen dat de mannen worden vrijgelaten.

De voorzitter van de Guyana National Fisherfolk Organization Parmeshwar Jainarine zei in een reactie, te hebben gehoord dat de Guyanese vissers worden vastgehouden in Suriname, maar dat hij niet over de details van het incident beschikt.

“We hebben gehoord dat ze een paar boten vasthouden vanwege een valse vergunning, maar we hebben niets terug gehoord”, zei Jainarine.

“Ik zal wat bellen en erachter komen of we contacten hebben in Suriname.”

Om het hoofd te bieden aan de langdurige uitdagingen van Guyanese vissers die hun handel in Suriname uitoefenen, hebben de Surinaamse en Guyanese regeringen de handen ineen geslagen.

Er werden, aldus News Room, zo’n 150 vergunningen beloofd aan Guyanese vissers, maar sommige Surinamers hebben tegengewerkt bij het verlenen van de vergunningen.

error: Kopiëren mag niet!