17 augustus verhoor getuigen in hoger beroep-zaak 8 decemberproces

De behandeling bij het Hof van Justitie vrijdagochtend 29 juli van de hoger beroep-zaak in het 8 decemberstrafproces duurde kort, maar wordt vervolgd op 17 augustus wanneer door advocaat Irvin Kanhai en verdachte Stephanus Denhoe opgebrachte getuigen gehoord zullen worden. Het Hof heeft verder geen getuigen.

Vier verdachten verschenen in de rechtszaal, alleen Iwan Dijksteel was niet aanwezig. Hoofdverdachte Desi Bouterse, tegen wie 20 jaar gevangenisstraf is geëist, was ook aanwezig en werd buiten het gebouw van het Hof van Justitie moreel ondersteund door een handjevol sympathisanten.

Het blijkt de verdachten nogal te steken, dat de Krijgsraad – zo beweren zij althans – veel voor hen ontlastende verklaringen niet heeft gebruikt in de beoordeling van de strafzaak.

De advocaat van de vijf verdachten, Kanhai, heeft als getuigen de vrijgesproken John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp die zijn vrijgesproken tijdens het proces. De naam van een derde getuige is niet bekend, dan slechts dat lid was van de volksmilitie. 

De verdachte Dendoe wil vier getuigen laten oproepen. 

Hoofdverdachte Bouterse blijft volhouden, dat er nooit sprake was van enige voorbedachte rade om op 8 december 15 onschuldige burgers, voorvechters van democratische waarden en normen, te vermoorden. 

De 8 december strafzaak sleept zich inmiddels al 15 jaren voort en begon met een totaal van 25 verdachten. Zeven personen werden veroordeeld, 12 kwamen er vanaf met een vrijspraak en 6 verdachten overleefden de rechtszaak niet,  in 2007 aangevangen met 25 verdachten. Uiteindelijk werden 7 verdachten veroordeeld, 12 vrijgesproken en 6 verdachten hebben de geruchtmakende rechtszaak niet overleefd.  

Hoofdverdachte Bouterse werd in november 2019 conform de eis van het Openbaar Ministerie tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld en is dus tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan.

“Bemoedigend”

De Stichting 8 december 1982 spreekt in een uitgebracht bericht over een “bemoedigend begin van het hoger beroep”. “De fungerend president van het Hof van Justitie heeft de nabestaanden  van de 8 december slachtoffers een bemoedigend gevoel bezorgd door de schorsing van de strafzaak niet voor een hele lange periode te schorsen maar wederom te laten starten op 17 augustus.  Ook is duidelijk gemaakt de aanpak voor de volgende zitting met betrekking tot getuigenverhoren en andere procedurele zaken. Zo hebben de aanwezigen en in het bijzonder de nabestaanden kunnen horen, dat er een clustering van getuigen zal plaatsvinden op die dag en dat de rechtszaken van de 5 verdachten die het hoger beroep aangetekend hebben niet afzonderlijk maar tegelijk behandeld worden.’

Op 19 december 2017 werd twintig jaar cel geëist tegen Benny Brondenstein, Kenneth Kempes en Luciën Lewis. Eerder hoorden president Bouterse en mede-couppleger Steven Dendoe al twintig jaar tegen zich eisen

Mede hoofdverdachte Etienne Boereveen werd vrijgesproken. Ook verdachte Jimmy Stolk werd vrijgesproken.

Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel en Ernst Gefferie kregen ieder vijftien jaar gevangenisstraf opgelegd. Steven Dendoe, Kenneth Kempes en Luciën Lewis kregen ieder tien jaar gevangenisstraf.

PK

error: Kopiëren mag niet!