WANTED

Euro 5.000 uitgeloofd 

Vandaag, donderdag, 28 juli zou de in 2021 vermoorde Vince Meiland zijn 41e jaardag vieren. De Cold Case Unit van het Korps Politie Suriname (KPS), heeft begin mei van het lopend jaar aangekondigd, dat die Unit van het korps, nieuw leven wordt ingeblazen.

Meerdere zaken opgelost

De samenleving is ervan op de hoogte dat de afdeling al meerdere successen heeft geboekt. Uit verzamelde informatie wordt gemeld: “Het KPS zit in haar maag met een onderzoek naar een schietincident dat op Onafhankelijkheidsdag 2021 plaatsvond tijdens welke een dode is gevallen en twee politieagenten zwaargewond raakten.”

Srefidensi-feest eist een dode

“In de vroege ochtend van 25 november 2021 liet Vince Wesley Meiland (40) geboren en getogen in Rotterdam, Nederland, het leven na te zijn getroffen door vier kogels uit een vuistvuurwapen. Twee agenten van politie ingedeeld bij de afdeling Justitiële Bijstandsdienst (JBT) waren daarbij betrokken en raakten zwaargewond tijdens het schietincident in: BM-Lounge aan de Franchepanestraat in Paramaribo Zuid. Manschappen van Politiepost Uitvlugt haasten zich om 3 uur in de vroege ochtend naar de plaats van onheil.”

Meerdere daders

Acht maanden na zijn dood zit de familie in Nederland en Suriname nog vol vragen en roept iedereen op om te helpen om duidelijkheid te brengen in deze zaak. Er is een zekere Stroka, een lid van de familie aangehouden, maar die ontkent geschoten te hebben. De familie heeft aangifte gedaan bij de politie en € 5.000 uitgeloofd aan de persoon die de gouden tip geeft die leidt tot aanhouding en veroordeling van de dader (s).

Onderzoek 

De zaak ligt op het bureau van Officier van Justitie mr. R. Gravenbeek, aangezien er manschappen van de politie betrokken zijn bij het incident, is de Afdeling Onderzoek en Personeelszaken (OPZ) betrokken bij het onderzoek. Het horen van de getuigen wordt door deze afdeling gedaan.

Vijf personen gehoord

Zover kon worden achterhaald zijn de getuigen pas vijf maanden nadat de misdaad is gepleegd, op 14 april 2022 gehoord. De nabestaanden van het slachtoffer zijn hierover niet te spreken. Er is zoveel tijd voorbij gegaan, dat het zou kunnen zijn, dat het geheugen van de mensen vervaagd is.

Getuigenverhoor

Er zijn tot nu toe 5 getuigen gehoord waaronder mevrouw Henna Levant, moeder van het slachtoffer die aangifte bij de politie heeft gedaan. Twee vrouwspersonen die zich in het gezelschap van de politieagenten Diego Watson en Ronny Rogers bevonden, getuigden ook.

Boven water halen

Moeder Levant vindt, dat haar broer J.F. en andere personen ook gehoord moet worden. “Hij reisde samen met Vince naar Suriname en was ter plaatste toen haar zoon vermoord werd. Hij moet iets gezien, gehoord hebben of vermoeden. Elke steen moet boven water worden gehaald.”

Oproep

“Aan zij die het incident hebben meegemaakt, gefilmd of foto’s gemaakt hebben of iets weten van de toedracht, wordt gevraagd om naar voren te komen en te getuigen.”

Bomvol

“Zoals ik te horen heb gekregen was de club op het moment waarop de hel losbrak, bomvol. De gasten moesten zich als het ware langs elkaar wringen. Het tegen elkaar opbotsen was aanleiding tot een woordenwisseling tijdens welke er handgemeen plaatsvond en geschoten werd.”

Clubeigenaar medeschuldig?

 “Niemand heeft iets gezien, foto’s gemaakt of gefilmd. Naar zeggen van de politie zijn er geen camerabeelden vastgelegd. Het apparaat was buiten werking. Ik vraag mij af of de clubeigenaar medeverantwoordelijk kan worden gesteld, omdat het niet voorhanden zijn van beelden het onderzoek belemmerd wordt.”

Laatste woorden

Moeder Levant heeft van Broertje, roepnaam van clubeigenaar P (BM staat voor Broertje Montana), de laatste woorden van haar zoon vernomen: “Zeg aan mijn moeder en kinderen, dat ik van ze hou.”

Vince beroofd

“De clubeigenaar deelde ook mede, dat de broekzakken van Vince, terwijl hij gewond lag op de vloer, leeggehaald werden door iemand die Boeroe wordt genoemd. Alles wat hij op zak had, waaronder zakgeld en autosleutels werden ontvreemd. Is Boeroe verhoord?”

Kaalgeplukt

“De volgende dag toen de politie zich begaf naar het appartement waar Vince met zijn neef, die inmiddels is aangehouden en een ander persoon logeerden, werd die leeg aangetroffen. Zijn kleding, 18 paar sportschoenen, drie scooter-bromfietsen die hij voor verkoop naar Suriname had gestuurd zijn geld, op €6000 na, die onder een matras werden aangetroffen, waren verdwenen.”

Twijfel en vermoeden

 De families Levant, Meiland en anderen vermoeden, dat er meer dan een schietpartij achter de dood van Vince schuilt. “Uit het voorlopige politieonderzoek is gebleken, dat er een illegale danspartij gaande was in bar-dancing BM Lounge, waar twee politieambtenaren in gezelschap van vrouwen aanwezig waren. Dat op zichzelf is al ongehoord er was in verband met Covid-19 een landelijke lockdown ingesteld.”

Overtreding

“De politieagenten die zich daar bevonden waren in ernstige overtreding.  Op de eerste plaats is het Korps Politie belast met het toezicht op de anti-covid maatregelen. Hun aanwezigheid ter plaatse was niet ambtshalve. Zij waren in burger gekleed. Verder mag er volgens bestaande wetten, verordeningen en regels mogen gasten een nachtclub niet met wapens betreden. Zij hadden hun dienstwapens tussen de broekband gestoken.”

Op een gegeven moment vond er een woordenwisseling plaats tussen agent D.W en een andere gast die bekend staat als Stroka. Het liep uit op een handgemeen en eindigde met het doodschieten van Meiland, die getroffen door vier kogels neerzeeg en verwondingen aan twee agenten.

Vier keer getroffen

 “Er zijn tegenstrijdige verklaringen afgelegd bij de politie. Zo zou door agent R.R. zijn verklaard, dat Meiland ook heeft geschoten. Dit leidde hij af uit de steekvlam die uit het wapen tevoorschijn schoot en hij collega D.W. naar zijn buikstreek zag grijpen. Op dat moment loste hij 4 schoten op Meiland die neerzeeg.”

Vuistvuurwapen

“De politieagenten wijzen Stroko, die ontkend, als mededader aan. Volgens zijn verklaring heeft hij zich om te voorkomen dat hij geschoten werd, vastgeklampt aan de agent, die met een vuistvuurwapen in de hand op hem afkwam. Tijdens de worsteling met agent W.D, wist hij hem het schiettuig afhandig te maken, waarna hij zich uit de voeten heeft gemaakt.”

Tegenstrijdige verklaringen.

“Over zijn aanhouding bestaan er verschillende versies. De een beweert dat Stroka zich de volgende dag bij de politie heeft aangemeld. De andere zegt dat hij werd opgespoord en aangehouden. Het vuurwapen is terecht. Van andere zijde werd verklaard: kort daarna is het de politie gelukt om hem aan te houden, waarbij het vuistvuurwapen van de politieman op hem is aangetroffen en in bewaring is genomen.

Heeft Meiland ook geschoten?

“Slachtoffer Meiland was niet gewapend. Er is door politieagent S.R. verklaard, dat Meiland ook schoten heeft gelost. Dat leidde hij af van de steekvlam die hij uit de loop van het vuurwapen schoot.” S.R., agent van politie eerste klasse, met 11 dienstjaren aarzelde niet en loste vier schoten in de richting van Meiland die neerzeeg. Op hetzelfde moment werd vanuit een andere kant op S.R. geschoten die door 2 kogels geraakt werd. Er zijn nog meer onduidelijkheden.

Wordt vervolgd.

HD

(Foto top: Vince Meiland (40) met zijn arm rond de middel van zijn moeder Henna Levant, tijdens een samenzijn van zijn van familie in Nederland. Zijn zuster Caroline en broer Lucien zijn ook te zien op het plaatje.)

error: Kopiëren mag niet!