Sergio Gentle neigt naar een tweede Edward Belfort en wil president worden

VP Brunswijk: “Niemand heeft ze posten aangeboden, ik zat vlak daar”

In de afgelopen tijd hebben zich seismische veranderingen plaatsgevonden die de politieke en sociaal maatschappelijke verhoudingen compleet veranderd hebben.

Uren nadat hoofdinspecteur van politie, Raoul Hellings, had gesteld dat de regering hoge diplomatieke posten had aangeboden, kwam de presidentieel woordvoerder Alven Roosveld met nadere tekst en uitleg, dat juist de dissidente agenten naar posten hebben gevraagd en hun ambities kenbaar hebben gemaakt. Dit gebeurde tijdens een gesprek tussen president Chandrikapersad Santokhi en de Surinaamse Politiebond. Hellings was daar samen met Sergio Gentle.

Woordvoerder Roosveld gaf tegenover lokale media aan, dat Gentle zelf aangegeven heeft dat zijn ambities verder gegroeid zijn en dat hij president wil worden. Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft die bewering gisteren gestaafd en stelde, dat de politieofficieren hun ambities kenbaar hebben gemaakt. Volgens de vicepresident zijn er op geen enkel moment posten aan hun beloofd. 

Sergi Gentle: Mi wan a sturu 

Hoofdinspecteur Gentle zei zelf dinsdagavond na een magere opkomst van het Organic Movement protest, dat hij de stoel wil van de president. Hij stelde dat zijn ambities gegroeid zijn van politie-attaché in Nederland. “Dat bo de mooi. Een keer is vragen, maar twee keren is bedelen. Mi ne doe dati,” zei hij. “Ik heb de president gezegd, mi wan a sturu.”  Vicepresident Brunswijk stelde tegenover ABC, dat hij de protesterende jongens van de politie heeft gevraagd wat zij willen. Volgens de Brunswijk stond Gentle een hele poos op de nominatie voor benoeming tot politie-attaché in Nederland, maar nu wil hij president worden. “Wij hebben geen posten beloofd, zij hebben aangegeven wat ze willen”, zei de vicepresident.

Vergelijkingen met Belfort

Gentle begint grote gelijkenissen te vertonen met ABOP-parlementariër Edward Belfort. Evenals Gentle is Belfort ook in het Korps Politie Suriname geweest en werd later minister van Justitie en Politie. In januari 2019 maakte Belfort bekend, dat hij zich bij de verkiezingen van mei 2020 zoi kandideren als president. Hij verklaarde aan lokale media, dat hij die keuze had gemaakt naar aanleiding van een droom die hij van de ‘Almachtige’ zou hebben gehad. Hij werd opnieuw verkozen tot Assembleelid voor een periode van vijf jaar namens de ABOP, maar werd snel kritisch over het regeerbeleid.

Belfort zelf zegt, dat het beleid niet goed is, maar ABOP-toppers, waaronder ook fractieleider Obed Kanape, stellen dat het te maken heeft met persoonlijke ontevredenheid en niet vervulde ambities als die van de hoogste job bij Staatsolie. 

Universele recht in geding

Gentle gaf via social media aan, dat universele rechten in geding zijn. Hij schreef: “Een universele vrijheid, een universeel recht, grondwettelijk recht is in het geding! Onethisch handelen door het benoemen van personen in bestuurlijke functies en ik moet me gaan verdedigen, omdat ze de aanval op mij hebben gemunt. Doe je ding, geloof wat je wilt geloven. Yu bigi k’ba”. 

Zijn kameraad Hellings ging op de persoonlijke aanval op presidentieel woordvoerder Roosveld. “U hoeft die Roosveld niet serieus te nemen hoor. Hij moet gewoon het werk van zijn broodheer doen. Jammer tak a dey dat ano kis’ roti, want hij was voor spek en bonen daar. Ik kon hem eigenlijk mijn roti gegeven hebben”, schreef Hellings. “Roosveld is aan ‘t huilen geslagen hoor mensen,  zogenaamd is hij slachtoffer van m’n handelen.”

Roosveld zei: “Na mijn interview op Radio ABC had Raoul Hellings dit over me te zeggen. Dit is niet wat we onze kinderen moeten leren. Ik zet het hier zodat u weet hoe niet te handelen in een volwassen discussie. Alleen wanneer je verlegen zit om argumenten stap je over tot karaktermoord. De waarheid is langzaam.”

error: Kopiëren mag niet!