Organic Movement gaat vrijdag 29 juli ‘confrontatie’ met NDP uit de weg

De Organic Movement is in een fase beland waarin zij eigenlijk niet meer weet hoe verder. Eisen worden niet door de regering ingewilligd en burgers lijken moe te zijn geworden om iedere dag maar weer de straat op te gaan, wetende dat de regering haar beleid niet zal en grotendeels niet kan veranderen. Bij het voorlopige laatste protest, dinsdag achter in de middag rond het Bronsplein, kwamen nog amper demonstranten opdagen. Inmiddels heeft de organisatie een paar dagen pauze ingelast. Niemand weet echter wat er na die pauze gaat gebeuren.

Woordenoorlog

Wat wel steeds meer duidelijk begint te worden is de vervelende insinuerende, vinger wijzende, scenario sfeer op social media. Het protest op straat lijkt op social media te zijn verworden tot een heuse woordenoorlog van verdachtmakingen en heuse scenario’s. Dit alles slechts op basis van geruchten en beelden die verspreid worden om bepaalde indrukken te creëren, om mensen op bepaalde gedachten te brengen. Centraal in de vele curieuze ‘posts’ op social media staat de NDP. Het lijkt wel of iedereen deze partij er aan de haren bijsleept. Volgens velen is deze partij de grote initiator achter de protesten. Als reden voeren velen aan de behandeling in hoger beroep vrijdag 29 juli bij het Hof van Justitie van de zaak Bouterse in het 8 decemberstrafproces. Zoals iedereen weet is de oud-president tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op 15 burgers, rechtgeaarde democraten, in de nacht van 8 op 9 december 1982. Tegen die uitspraak is hij in hoger beroep gegaan, en die zaak dient dus vrijdag.

Soundtruck

Maar, ook wordt op social media geïnsinueerd dat de NDP wel degelijk betrokken is bij de protesten. Ter staving van die insinuatie zijn foto’s gepubliceerd van een vrachtwagen die door Organic Movement als ‘soundtruck’ en podium is gebruikt, welke truck van de NDP zou zijn. Dat wil zeggen, de truck staat geparkeerd in een ruimte van de NPD Noord… en…. 1 plus 1 is 2, aldus personen op social media. Of het gebruik van een vrachtwagen, die mogelijk van de NDP is, automatisch wil zeggen, dat die partij achter de schermen een vinger in de pap heeft bij de protesten van de afgelopen dagen, is een ieders inlevingsvermogen en fantasie. Maar, dat dergelijke zaken rondgaan op social media zegt veel over de sfeer waarin het land deze dagen verkeert. Een sfeer van ongenuanceerde verdachtmakingen, scenario’s, fake news, etcetera. 

Schaden

Mensen lijken willens en wetens bepaalde conclusies te trekken om bepaalde ‘partijen’ te schaden. Dat draagt niet bij aan het geloofwaardige karakter van de protesten de afgelopen dagen – ondanks wellicht mogelijke andere intenties van enkele actieleiders, een andere agenda, want ook dat wordt her en der gesuggereerd op social media zonder een ander met feiten te staven -, waaraan vooral boze burgers deelnamen om hun woede en onvrede te uiten over het regeringsbeleid en de daaruit voortvloeiende verstikkende financiële maatregelen en ingrepen. Veel burgers leven in- en aan de rand van ware armoede en zij zien daarentegen dat leden van de regering en parlement in luxe kunnen leven. De empathie wordt node gemist. Er lijkt geen gevoel te zijn binnen de leiding van het land voor de vele burgers die krom moeten liggen en moeten hosselen en pinaren om de maand rond te kunnen komen.

Een van de kartrekkers van de Organic Movement, de organisatie, de motor, achter de protesten, Dave van Aerde, liet al heel snel weten: “Wij willen geen inmenging in rechtszaken. Op de dag van het 8 decemberproces komen wij niet op straat.” Zijn mede-strijdster Maisha Neus gaf aan, dat er uit respect voor het vervolg van de zaak tegen oud-president Desi Bouterse rond de Decembermoorden op vrijdag 29 juli, een demonstratie-pauze wordt ingelast. 

Overigens was het ook Dave van Aerde de onomwonden liet weten geen aanwezigheid van politieke partijen op het podium te dulden. “Het is een protest van burgers”, waren feitelijk de woorden van Van Aerde, geen protest van welke politieke partijen en -organisaties dan ook.

Het is een verstandige beslissing van de Organic Movement om in ieder geval vrijdag 29 juli niet de straat op te gaan. Die dag zullen vele NDP’ers op straat zijn, rond het Hof van Justitie, ter morele ondersteuning van hun voorzitter Desi Bouterse, zoals in het verleden gebeurde bij eerdere rechtszaken in het 8 decemberstrafproces.

Het IMF-juk

Het is na vrijdag 29 juli aan de Organic Movement hoe zij verder ‘de strijd’ wil aangaan tegen de regering. Een regering die in dialoog wil met de actievoerders. Een regering die niet in staat is om aan de vele eisen van de Organic Movement te kunnen voldoen, simpelweg omdat daarvoor de financieel-economische problemen te groot zijn en zij gehouden zich te committeren aan een overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Aan die beide issues lijken de actieleiders voorbij te gaan. Ze hebben daar geen oren naar en eisen, namens het volk, dat de regering nu ingrijpt en haar gevoerde beleid gaat aanpassen, waar dat wel mogelijk is. Natuurlijk, begrijpelijk, zeker, immers de burgers lijden en lijden zwaar, ernstig, onder het IMF-juk.

PK

error: Kopiëren mag niet!