Vicepresident Brunswijk: “Regering laat zich niet onder druk zetten, geen enkele minister gaat naar huis”

De regering laat zich door geen enkele vakbond onder druk zetten en geen enkele minister gaat naar huis. Dit zei vicepresident Ronnie Brunswijk woensdag tijdens de persontmoeting op zijn kabinet. De eis van de Surinaamse Politiebond  (SPB) om minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie te ontslaan vindt de vicepresident onredelijk. Indien er problemen zijn dan dienen deze om de tafel te worden besproken voor het vinden van oplossingen.

Hij vindt, dat het SPB-bestuur misbruik maakt van haar positie als vakbond en andere dan de belangen van hun leden nastreeft. Brunswijk wijst in dit verband naar het ingenomen standpunt van de politievakbond in de kwestie van de hoofdinspecteurs Hellings en Gentle, zijn de trekkers van de Organic Movement die achter de protestdemonstraties van de afgelopen dagen staat. De SPB heeft zich uitgesproken tegen maatregelen die genomen worden tegen de twee politie hoofdinspecteurs, die ook adviseurs zijn van de SPB. 

De vicepresident vindt het niet in de haak dat de SPB zich schaart achter politiemannen die over de schreef gaan en zich juist schuldig maken aan zaken genoemd in de Grondwet waartegen zij dienen op te treden. 

Niet onder druk door niemand

Over de eis van de SPB aan de regering om uiterlijk donderdag, vandaag, minister Amoksi van Justitie en Politie te ontslaan, was de vicepresident resoluut in zijn antwoord namens de regering: “Geen enkele minister gaat naar huis. Laat zij dan de minister komen weghalen!” Volgens hem krijgen we anders dan een situatie in het land dat men vindt dat de vicepresident of de president weg moet. Indien er problemen zijn dan dienen die om de tafel te worden besproken. “Maar niemand en geen enkele vakbond komt de regering onder druk zetten”, aldus Brunswijk.  Dit is het standpunt van de regering, benadrukte hij.

Over de eerder aangekondigde reshuffling van ministers zei de vicepresident, dat de regeringstop besloten heeft dat deze verder naar achteren wordt verschoven. De schijn moet niet worden gewekt dat, omdat men protesteert, de regering ertoe overgaat om ministers te vervangen. Een reshuffling is voorlopig dus van de baan.

Terugtreding uit RvC-functies

Over het terugtreden uit meerdere functies binnen Raden van Commissarissen (RvC) van zijn broer Leo Brunswijk zei hij, dat dit besluit reeds lang was genomen, maar dat gisteren in de vergadering van de Raad van Ministers dit is geformaliseerd. Het proces van terugtreding uit RvC-functies wordt thans ingezet. Over het terugtreden uit functies door de First Lady gaf de vicepresident aan, dit niet te snappen. De First Lady vervult slechts één RvC-functie.

Met betrekking tot de protestacties van de Organic Movement benadrukte Brunswijks nogmaals de positie van de regering waarbij die nog steeds open staat voor dialoog. Over de gestelde eisen of punten dient gesproken te worden, maar men kan geen inwilliging van eisen of punten als voorwaarde vooraf stellen om te praten. “Dat gaat deze regering niet doen”, aldus vicepresident Brunswijk.

SS

error: Kopiëren mag niet!