Maatregelen monetaire autoriteiten tegen stijging koers

Er komen van de zijde van de monetaire autoriteiten maatregelen om het hoofd te bieden tegen de koersontwikkelingen van de afgelopen weken. De maatregelen worden dinsdag, 26 juli, tijdens een overleg aan de banken medegedeeld. Enkele van de maatregelen gaan per direct in.

Vernomen wordt, dat er maandag een spoedoverleg was tussen Governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de minister van Financien en Planning. Bij dat overleg waren ook aanwezig de voorzitter van de Deviezen Commissie en de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, BIBIS.

De invoering van een retentieregeling van 35% voor goudexporteurs behoort tot een van de maatregelen. De beschikking zou dinsdag getekend worden en de regeling gaat woensdag in.

De norm van de long open positie vreemde valuta voor de banken wordt aangepast. Het “meenemen” van vreemde valuta op de route Paramaribo-Miami (Florida, VS) wordt aan banden gelegd. Voor een bedrag boven de Euro/US$ 10.000 is vergunning van de Deviezen Commissie nodig. Eerder was het maximumbedrag gesteld op Euro/US$ 50.000.

Binnen afzienbare tijd zal de Centrale Bank van Suriname in verband met giralisering van contante US dollars weer geldverschepingen naar het buitenland uitvoeren. 

De wisselkoers van vreemde valuta, met name de US dollar en de Euro, vertonen sinds enkele weken een stijgende trend. Zowel de Centrale Bank van Suriname als de cambio’s noteerden maandag voor beide vreemde valutasoorten koersen van boven de SRD 24.

SS

error: Kopiëren mag niet!