Van Aerde: “Wij zijn geen satelliet voor derden”

Dave van Aerde, een van de actieleiders van de recente protesten tegen het regeringsbeleid, wond er zondagmiddag in een uitgebreide videoboodschap op zijn Facebook-pagina geen doekjes om. Organisaties en politieke partijen die zich plotseling, de een na de ander, achter het protest scharen, krijgen geen podium. “Kom niet op het podium, want de microfoon zal uit jullie handen worden getrokken. Wij zijn geen satelliet voor derden. Men krijgt geen ruimte op het podium om eigen verhaal te brengen.”

“Op de dag van het 8 decemberproces gaan wij niet de straat op”

Ook was Van Aerde heel duidelijk als het gaat om de voortgang van het 8 decemberstrafproces. Het Hof van Justitie neemt vrijdag 29 juli het hoger beroep in de 8 decemberstrafzaak in behandeling. “Wij willen geen inmenging in rechtszaken. Op de dag van het 8 decemberproces komen wij niet op straat”, zei Van Aerde stellig.

“Wij zeggen niet dat de regering weg moet”

De activist benadrukte ook maar weer eens, dat hij en zijn mede-actieleiders niet willen dat regering weg moet. “We zeggen niet dat de regering weg moet. Dat wil ik niet. Mensen, kom als Surinamers, kom in burgerkleding. Mensen, iedereen die zich aansluit, sluit zich aan voor waar wij voor vechten en waarvoor wij opkomen. Al het andere is ruis. Wij gaan geen politiek accepteren, ga dan je eigen campagne voeren. Dat wil ik duidelijk stellen. Stop met racistische leuzen en alle ruis.”

“Verander je manier van handelingen”

“Wij willen praten met de regering. Het zijn geen onredelijke eisen die wij stellen. Waarom is het zo moeilijk om ‘friends and family’ eruit te halen. Verander je manier van handelingen.”

Overigens zei Van Aerde ook in zijn lange videoboodschap, dat er “allerlei rare intimiderende dingen” worden gedaan, “zoals helikopters laten rondvliegen boven ons”.

“Kom aan tafel zitten met ons”

Hij bleef herhalen, dat de protesten geen platform zijn voor anderen. “Het zou wijs zijn van de regering om door te hebben dat het zo niet langer kan. Kom aan tafel zitten met ons, met deskundigen. We zijn niet hier om het land uit elkaar te halen. Laat de politiek ons niet uit elkaar rukken. We zijn nog steeds bezig met een signaal en alles verloopt rustig.

Ik snap dat politieke partijen nu gretig gebruik maken van de situatie. Maar, ik ben de eerste om de microfoon uit je handen te rukken. Regering, doe wat je hebt gezegd, kom aan tafel zitten. Oprechte burgers zijn met het protest begonnen.”

“Haal echte professionals er bij”

“Als je niet van beleid verandert, dan gaat niets veranderen. Mensen ergens weghalen dat helpt niet. De maat is vol, verander de manier van handelen. Als je ziet dat je echte problemen hebt, dan moet je echte professionals erbij halen. Regering, luister naar wat wij te zeggen hebben. Wij zijn geen satelliet voor derden. Wij willen het land opbouwen.”

Van Aerde had ook nog een duidelijke boodschap voor Assembleeleden: “Begin een keer het land op te bouwen. Laat mensen in het parlement het eens over iets eens zijn, maar, neen, ze vallen elkaar steeds aan. Politiek verziekt het land en zorgt voor splitsing van het land. Julle zijn niet gekozen om jullie zelf te verrijken.”

“Geen racistische uitspraken”

Mensen met racistische intenties, kunnen volgens Dave van Aerde maar beter thuis blijven. “Daar hebben we geen ruimte voor. We houden allemaal van elkaar, geef de mensen niet de kans om die ruis te verspreiden.”

“Kom niet met eigen agenda’s”

Hij benadrukte ten overvloede, dat geen uitspraken van derden op het podium worden geduld. “Onder meer de NDP, DOE, A20 en vakbonden hebben ook opgeroepen om deel te nemen aan het protest  en komen om ons te ondersteunen, maar ze krijgen geen podium. Kom niet  met eigen agenda’s.”

Veel bijval

Zijn videoboodschap kreeg binnen korte al zeer veel bijval in de vorm van meer dan 400 opmerkingen en ruim 500 ‘likes’. Een van de personen die een reactie achterliet vat het betoog van Dave van Aerde kort en helder samen: “Gelijk heb je. Ik ben trots op je. Daarom sta ik achter jullie. Geen politiek gedoe. We gaan voor Suriname.” Een ander laat blijken het eens te zijn met de uitspraken van Van Aerde over racisme: “Stoppen met groepen maken van Javanen, hindostanen en creolen. We zijn allen Surinamers. Geen tijd voor racisme.”

PK

error: Kopiëren mag niet!