Training duurzaam ondernemen te Matta afgesloten

De Ondernemerschapstraining, die het ministerie van van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) in samenwerking met de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft verzorgd aan ondernemers te Matta om duurzaam te kunnen ondernemen, is zaterdag 23 juli afgesloten. 

Het doel van de training was hoe de plaatselijke ondernemers op een duurzame en creatieve manier gebruik kunnen maken van de rijkdommen van het bos. 

Deze training heeft twee weekenden geduurd en er hebben zo’n 15 personen aan deelgenomen. De interesse van vele van de deelnemers ging uit naar de agrarische sector, voornamelijk ananas- en markoesateelt en daarnaast ook het verwerken van deze producten tot eindproducten zoals sappen en wijnsoorten. 

Bij de certificaatuitreiking waren de deelnemers het er unaniem over eens dat het een zeer leerrijke training was. De onderdelen waarin ze getraind zijn zijn het schrijven van een businessplan, de grondgedachte van ondernemerschap, businessmodel Canvas en het belang van financiële administratie en kostprijscalculatie.

Volgens ondernemer Armand Karwofodi is ondernemen zeer belangrijk, vanwege de economische crisis. “Matta levert sedert 1969 producten op de markt, maar naar zeggen van Karwafodi zijn de resultaten niet zichtbaar, omdat de verkoop van de producten niet structureel plaatsvindt.”

Verder heeft hij aangegeven, dat een aantal aspecten bij het ondernemen er bij komt kijken waarvan de ondernemers te Matta zich nog niet bewust waren. Bij met name het onderdeel kostprijscalculatie zijn de deelnemers  te weten gekomen over hoe een kostprijs moet worden berekend voor een bepaald product. De handvatten die zijn aangedragen tijdens de training zullen door de deelnemers in de praktijk worden toegepast.

error: Kopiëren mag niet!