Situatie boothouders “backtrack” nog niet opgelost

Groepen in gesprek met ingestelde commissie

De situatie rond het reguleren van de backtrack route op de Corantijnrivier in het district Nickerie  is nog steeds niet in orde gemaakt, geeft een boothouder te kennen in een interview met Dagblad Suriname. Na twee jaren, met de Covid-19 -pandemie inbegrepen, zitten de boothouders nog steeds op de uitkijk voor wat bevorderingen.

Terugblik op de periode van bezorgdheid bij de boothouders

De boothouders die zich begeven bij het Corantijnstrand om de oversteek te doen naar Guyana, hebben eerder dit jaar een bezoek gebracht aan districtscommissaris Senrita Gobardhan van Nickerie en dienden meteen ook een petitie in bij haar. Hetgeen ze toen naar voren hebben gebracht bij de burgermoeder is het beurtensysteem, dat als enige oplossing gezien wordt door de boothouders. De boothouders waren namelijk van mening, dat er een jarenlang monopolie heerste die al een hele poos eerder verbroken moest worden. Met dit verzoek hoopten ze dat de districtscommissaris een degelijk oplossingsmodel voor ze zou kunnen bedenken.

Het verzoekschrift dat de boothouders in hebben gediend bij de verschillende instanties is toen door districtscommissaris Gobardhan in ontvangst genomen en ze heeft er ook werk van gemaakt om de jongens te helpen uit de positie waarin ze nu zitten. Voor de bevordering omtrent alles dat plaatsvindt in en rondom het backtrack-gebeuren heeft de burgermoeder een speciale werkgroep in het leven geroepen om zich te specialiseren in de orde en handhaving van alles dat te maken heeft met deze groep boothouders.

Zelfredzaamheid

Na twee jaar is er nog geen noemenswaardige verandering gekomen in het beleid, de commissie die werd ingesteld doet wel moeite om met de mensen in overleg te blijven. Er worden grote dingen belooft, maar of het financieel in orde komt en hoe het in orde zal komen is nog altijd een grote vraag. “Als mijn vrouw niet ging werken en ik aan landbouw deed, zou ik het niet kunnen overleven”, zegt een boothouder tegen Dagblad Suriname. Desalniettemin is er een redelijke start gemaakt van de route doordat de Covid-19 maatregelen zijn opgeheven. 

Mensen maken oversteek om medicatie te vinden in Guyana

Jarenlang wordt door Surinaamse burgers de oversteek gedaan om medicatie te vinden in Guyana. “Mensen die vooral lijden aan diverse ziektes en de oversteek willen gaan doen om medische hulp in Guyana te genieten worden gratis gebracht om hun medicatie te gaan halen”, zegt de boothouder. “Het is wel jammer, dat we na twee jaar nog leven onder deze omstandigheden”,  geeft de boothouder  aan met weinig woorden. Aan zijn stem kon je de verslagenheid herkennen. Hij zegt tenslotte dat hij en vele andere boothouders ernaar uitkijken wat de autoriteiten voor hen kunnen  betekenen.

De minister van gezondheidszorg, Amar Ramadhin is benaderd door Dagblad Suriname over de kwestie van mensen die hulp over de grenzen gaan zoeken, maar heeft nog niet hierop gereageerd. Dagblad Suriname is wachtend op zijn reactie.

GW

error: Kopiëren mag niet!