Rabin Parmessar: “Minister van Financiën heeft gefaald in kwestie reçu-fraude”

Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP in de Nationale Assemblee, blijft erbij dat Financiën-minister Armand Achaibersing als hoogst verantwoordelijke persoon op het ministerie gefaald heeft in de kwestie van de miljoenen reçu-fraude. Hij vraagt zich af hoe het kan, dat 7 maanden lang er sprake kon zijn geweest van verduistering en diefstal van grote sommen geld zonder dat het is opgemerkt, ondanks de verschillende controlemechanismen en controlemomenten die in het systeem van betalingen zijn ingebouwd. De minister heeft zelf aangegeven, dat de huidig gehanteerde procedures bij betalingen door hem bij zijn aantreden zijn ingevoerd. In feite geeft de minister zichzelf een brevet van ongeschiktheid, zegt Parmessar. 

Vragen

De NDP-fractieleider zegt, dat bij hem en zijn fractie nog tal van vragen leven waarover de regering duidelijkheid zou moeten geven. De twee minuten spreektijd voor het stellen van vragen voor elk lid waartoe het parlement vorige week dinsdag had besloten voor de bespreking van de kwestie van de miljoenenfraude, bestempelt Parmessar als het muilkorven van de oppositie.

Het is ook het zoveelste voorbeeld van de regering en de coalitie in het parlement om zaken onder de mat te vegen. Zoals ook in andere kwesties het geval is geweest, is de transparantie van de regering in de kwestie van de reçu-fraude zoek.  Indien zijn fractiegenoot Melvin Bouva de zaak op de openbare vergadering van 14 juli niet wereldkundig had gemaakt, zou de regering de kwestie nog langer verzwijgen.

Hij wijst erop, dat bij het systeem van betalingen van de staat controlemomenten zijn ingebouwd. Brieven en betaalopdrachten worden dagelijks van Financiën naar de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gestuurd en aan het eind van iedere dag, werden de rapportages gestuurd naar Financiën over alle betalingen die gepleegd waren ten laste van de financiën van de staat. Op het ministerie van Financiën kon er op elk moment controle gedaan worden, of betaalopdrachten die verstrekt waren inderdaad waren uitgevoerd, of als er vreemde zaken tussen zaten. De betaalopdrachten moeten afkomstig zijn van Financiën.

Opvallend

Het kan bij hem nog steeds niet er in, dat de mega reçu-fraude niemand op Financiën is opgevallen, ondanks het feit dat iedere dag een overzicht van alle betalingen worden opgestuurd. Gelet op de procedures had de fraude op dezelfde dag of uiterlijk de volgende dag ontdekt moeten zijn. Door wie worden de transacties en betaalopdrachten gecontroleerd, vraagt Parmessar zich af. Zijn de ambtenaren verantwoordelijk gehouden en waarom is het parlement niet gelijk geïnformeerd over deze onsmakelijke kwestie toen die ontdekt was? Parmessar vindt dit een kwalijke zaak en de zoveelste schoffering van het parlement door de regering. Maar, de president en de minister van Financiën konden hun weg naar radiostations wel vinden, zegt hij. 

De parlementariër wil weten of het IMF ondertussen is geïnformeerd. Hij vindt dat de integriteit van de monetaire autoriteiten ernstig is geschaad. Hij wil weten wat de prognoses zijn voor het resterend deel van de overeenkomst met het IMF. 

De NDP-fractieleider vindt het uiterst opvallend, dat terwijl er een onderzoek plaats vindt alle, zoniet de meeste verantwoordelijken op het ministerie, op hun post zijn gebleven.

Zijn fractiegenoot Ashwin Adhin had tijdens de vergadering vorige week dinsdag aangevoerd, dat minister Armand Achaibersing van Financiën wel degelijk verwijtbaar is en dat die hangende het onderzoek daarom op non-actief gesteld moest worden.

SS 

error: Kopiëren mag niet!