Protest tegen regeringsbeleid krijgt rommelig karakter

De protestactie van de Organic Movement had maandagochtend een rommelig karakter. Her en der liepen groepjes demonstranten rond in het centrum van Paramaribo. Sommige van die groepjes wisten niet waar ze naartoe moesten. 

De algehele sfeer was overigens gemoedelijk en rustig. Het was een gemêleerd gezelschap dat rondliep in de stad, variërend van personeel van in ieder geval het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), ‘s Lands Hospitaal en aanhangers van een aantal politieke partijen, waaronder DOE,A20, HVB en NDP. Ook waren van de partij de NPS-Assembleeleden Patricia Etnel en Ivanildo Plein, ABOP-Assembleelid Edward Belfort. Een groepje NDP’ers verzamelde zich bij het Bronsplein.

Pas als de trein rolt…

De groeiende groep van organisaties, politieke partijen en -groeperingen en dergelijke die zich aansluiten bij het protest c.q. bij de Organic Movement was eerder al voor actieleider Dave van Aerde aanleiding om zeer scherp te stellen, dat al die organisaties, politieke partijen en -groeperingen niet op het podium hoeven te komen. Het gaat om een protest van burgers en niet om het profileren van politieke- en andere belangen, was feitelijk de boodschap van Van Aerde.  

Pas als de trein rolt willen plotseling Jan en Alleman aan boord springen ter eigen glorie en profilering. Geen van de organisaties, politieke partijen en-groeperingen was eerder zelf in actie gekomen…. neen, ze kiezen de weg van de minste weerstand en sluiten zich nu pas op slinkse wijze aan bij een al zeker een week durend protest. Overigens had Van Aerde ook al met extra klem benadrukt, dat vrijdag 29 juli niet de straat wordt opgegaan, omdat die dag het 8 decemberstrafproces plaatsvindt. Het Hof van Justitie neemt die dag het hoger beroep in de 8 decemberstrafzaak in behandeling. “Wij willen geen inmenging in rechtszaken. Op de dag van het 8 decemberproces komen wij niet op straat”, zei Van Aerde afgelopen weekend.

Een groep actievoerders, met onder andere de actieleiders Raoul Hellings en Dave van Aerde, liep van het André Kamperveen Stadion

via de Letitia Vriesdelaan, Henck Arronstraat richting het Kerkplein. Het Korps Politie Suriname had vanaf acht uur ‘s morgens het Onafhankelijkheidsplein en omgeving hermetisch uit voorzorg afgesloten. Maar, uit voorzorg voor wat? 

Meriba

Onder de demonstranten werd ook gesignaleerd de pleegzoon van oud-president en NDP-leider Romano Meriba met een groepje gelijkgestemden. Natuurlijk, Meriba is ook gewoon een burger en mag demonstreren. Meriba werd in augustus 2017 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor het plegen van een roofoverval in 2015. De eis van het Openbaar Ministerie was 10 jaar. In 2005 werd hij al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Hij werd toen veroordeeld voor doodslag, het werpen van een handgranaat naar de Nederlandse ambassadeur Ruud Treffers, en beroving.

Toenmalig president Desi Bouterse gaf hem in 2011 gratie. Hierover was toen veel ophef, omdat Bouterse dus de pleegvader van Meriba is.

Dissidenten Plein en Etnel

De aanwezigheid onder de demonstranten van de prominente NPS’ers Patricia Etnel en Ivanildo Plein was in zekere zin opmerkelijk. Bekend is, dat Etnel feitelijk al afstand had genomen van de coalitie. Haar onvrede over het regeringsbeleid heeft ze met haar aanwezigheid maandag nog eens extra benadrukt. Ook Plein kan zich kennelijk plotseling niet langer vinden in het regeringsbeleid en vond het ook nodig om dat te tonen met zijn deelname aan het protest. Beide Assembleeleden hebben zich dus zeer kritisch opgesteld richting het gevoerde beleid van hun eigen regering, beleid dat ze zelf deels vorm hebben gegeven…..

Het zijn dissidenten geworden. Plein liet heel simplistisch en toch wel een beetje laf weten als burger deel te nemen, om zich wellicht op voorhand al in te dekken tegen mogelijke kritische reacties, omdat hij natuurlijk bekend is als NPS-Assembleelid en zo zullen mensen hem ook zien als deelnemer aan het protest. Plein kan natuurlijk niet als burger A zeggen en als Assembleelid B zeggen. Hoe geloofwaardig ben je dan nog als parlementariër?

De vraag is hoe hun partijleider Gregory Rusland hier tegenover staat. Hij zal zich er niet gemakkelijk onder voelen, het toont toch een barst in de coalitie aan en zeker in de NPS, een partij die toch bekend staat als relativerend en compromissen zoekend. De redactie van Dagblad Suriname heeft de NPS-fractieleider en -partijvoorzitter benaderd voor een reactie, maar die is vooralsnog uitgebleven.

De grote vraag is nu of de Organic Movement zich uit het veld laat slaan, nu duidelijk is dat vele anderen mee willen liften met de protesten tegen het regeringsbeleid en mogelijk de actie in algemene, brede, zin willen overnemen c.q. kapen. Voorzover nu duidelijk, gaan de actieleiders door met hun demonstraties, protesten. Zo zou er alweer een gepland zijn voor dinsdagochtend 26 juli tien uur.

PK

error: Kopiëren mag niet!