President Santokhi: “Haar a stekker, voor wie?”

Geef ons de kans om de problemen op te lossen binnen ons mandaat

President Chandrikapersad Santokhi gaf vrijdagmiddag 22 juli in een boodschap aan het volk te kennen, dat de regering bezig is op meerdere fronten om de noden van het volk op te lossen. “Ik begrijp dat er veel problemen zijn. Ik weet dat de samenleving lijdt onder de situatie. We zijn bezig met goede oplossingen. Maar men moet ook begrijpen dat zaken als klimaatverandering en de oorlog in Europa zaken zijn buiten de invloedsfeer van de regering”, meende het staatshoofd.

“Ja men zegt Haar a stekker, maar voor wie? Willen we chaos in het land? De vorige regeerders hebben het land totaal vernietigd. Geef ons de kans om de problemen op te lossen binnen ons mandaat”, aldus de president. 

Acties hebben nu een karakter van destabilisatie

De regering hield vrijdagmiddag een persconferentie waarin president Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk de actuele situatie in het land hebben besproken. Het staatshoofd stelde dat de acties nu een karakter van destabilisatie hebben.

“Er is betrokkenheid van politieke partijen. Er worden wegblokkades opgezet en etnische spanningen worden aangewakkerd. Dit kan niet. De regering gaat een proactieve houding aannemen, wet en recht handhaven. Rechtsorde gaat hersteld worden.”

President Santokhi gaf aan, dat de regering twee teams heeft vastgesteld. Een Crisisteam Veiligheid, onder leiding van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Krishna Mathoera van Defensie en daarnaast ook een Clusterteam Dialoog. Hij stelde verder ook dat het constitutioneel instituut president moet gerespecteerd worden.

President Santokhi gaf ten slotte ook aan, dat het Crisisteam Veiligheid geadviseerd heeft dat de Hoofdinspecteurs Gentle en Hellings van het Korps Politie Suriname buiten functie moeten worden gesteld, omdat zij – met een paar anderen – leiding geven aan de protesten. Zij leven hierdoor de wettelijke regels en gedragscodes die gelden voor politie en militairen niet na. Maar er is voor nu gekozen voor dialoog, aldus het staatshoofd.  

error: Kopiëren mag niet!