Bewoners Brokopondo barricaderen Afobakaweg, dwingen president Santokhi tot bezoek district

Bewoners van Brokopondo zijn vrijdag 22 juli overgegaan tot het barricaderen van de Afobakaweg ter hoogte van de afslag naar Klaaskreek. Ze zijn hiertoe overgegaan, omdat ze nog steeds niets merken van alle gedane toezeggingen die gedaan zijn tijdens een bezoek ruim een maand geleden van een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi aan het district. Het bezoek aan het district was naar aanleiding van de watersnoodramp in het gebied beneden de Afobaka Waterkrachtcentrale, waarbij een groot aantal dorpen onder water was gelopen. De bewoners zeggen het beu te zijn, dat de regering niets van zich laat horen en zich niet lijkt te bekommeren om hun noodsituatie.  Hun frustraties waren vrijdag duidelijk te merken tijdens de protestactie. 

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie die ter plekke de protesterenden toesprak zei, dat inderdaad gemaakte afspraken en gedane toezeggingen door de regering niet zijn nagekomen. De bewoners van Brokopondo hebben volgens hem alle reden om te protesteren. Namens de regering bood hij zijn verontschuldigingen en hield de actievoerenden voor, dat president Santokhi een afvaardiging van de Brokopondo bewoners uitnodigt voor bespreking met hem maandag in Paramaribo. Dit ontlokte felle reacties van de protesterenden. 

Was nergens te bekennen

De bewoners van Brokopondo vinden dat de president nergens te bekennen was toen zij hem enkele weken geleden in Paramaribo een petitie wilden aanbieden waarin aandacht werd gevraagd voor oplossing van hun noden. “Laat hem nu naar Brokopondo komen en met ons persoonlijk praten. Onze wensen en grieven zijn reeds bij hem bekend”, aldus de protesterende bewoners van Brokopondo. Ze zeggen de zaak niet langer meer te willen laten traineren. Men heeft al maandenlang zich ingehouden en eisen van de president en de regering dat zij naar Brokopondo komen met concrete oplossingen. Na afstemming met Paramaribo deed minister Amoksi de mededeling dat de president maandag naar Brokopondo komt. 

Omstreeks 5 uur in de middag werd de barricade verwijderd, waardoor het verkeer weer vrije doorgang had. Door de wegbarricade ontstond in beide richtingen van de Afobakaweg een kilometerslange file van voertuigen. Maandag zullen de barricades op de weg weer worden geplaatst en de bewoners zullen zich ter plekke verzamelen in afwachting op de komst van president Santokhi.       

Watersnoodramp en gevolgen

De watersnoodramp in gebieden beneden het stuwmeer ontstond als gevolg van het spuien van overtollig water uit het stuwmeer. Honderden woningen in verschillende dorpen en een groot aantal kostgronden stonden ruim drie maanden onder water. De materiële schade is enorm. De bewoners beklagen zich erover dat ze nog steeds niets van overheidswege hebben vernomen of ze enige compensatie mogen verwachten voor de geleden schade. Hoewel de onder water gelopen gebieden nu al enkele weken weer droog staan, kunnen de bewoners nog niet naar hun dorpen terugkeren, omdat hun woningen nog opgeschoond moeten worden. 

Tijdens het bezoek van de regeringsdelegatie aan het district  ruim een maand geleden was onder andere toegezegd dat de zeer slechte conditie van de wegen in het district aangepakt zou worden en dat de drinkwatervoorziening aandacht zou krijgen. De verwachting was gewekt dat van overheidswege een reikende hand zou worden geboden in de noodsituatie van de bewoners, echter is daarvan tot nu toe nauwelijks of niets van te merken. De frustraties onder de bewoners van het district stapelen sedert het ontstaan van de watersnoodramp steeds op en heeft gisteren het punt bereikt waarbij men zich genoodzaakt voelde tot burgerlijke ongehoorzaamheid over te gaan om aandacht te vragen van de regering. 

Afgelopen dinsdag heeft het Assembleelid Ronny Asabina (BEP) in de Nationale Assemblee de regering dringende aandacht gevraagd voor de situatie van de bewoners in zijn district. Voor de zoveelste keer hamerde de parlementariër op het belang van een goede communicatie met de bewoners. De bewoners zijn de situatie zat. “Den sma édé kon wéri !”, aldus Asabina. 

De wegbarricade actie van gisteren was geen wilde actie van ontevreden burgers. Het was een goed geplande en gecoördineerde actie welke uitging van het Platform Brokopondo. Deze bestaat uit het Platform van Tarditionele Gezagsdragers en het Platform van Ondernemers van het distrikt Brokopondo. Hoewel de gemoederen onder de actievoerders verhit waren verliep de protestactie zonder noemenswaardige calamiteiten.

SS  

error: Kopiëren mag niet!