Weer een baby overleden -AZP legt situatie uit in persbericht

De redactie van Dagblad Suriname heeft uit betrouwbare bron vernomen, dat er weer een baby overleden is. Volgens de informatiebron zou de moeder geopereerd worden, maar gezien er geen plek voor de baby was op de neonatale afdeling van het AZP (Academisch Ziekenhuis Paramaribo), heeft de operatie niet meer plaatsgevonden. Het gevolg hiervan is dat de baby in de baarmoeder is overleden.

De Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het AZP heeft een totale capaciteit van 10 bedden, waarvan slechts de helft ingezet kan worden. Het AZP legt in een persbericht uit dat vanwege een personeelstekort zij momenteel maar 5 baby’s een veilige intensive care zorg kunnen bieden. Binnen 2 jaar tijd zijn 11 van de buitenlandse- en 13 van de Surinaamse verpleegkundigen die op de NICU werken vertrokken naar het buitenland waar zij beter beloond worden.

De directie van het AZP heeft reeds 3 jaar gewerkt aan een nieuwe loonstructuur, zodat het wegtrekken van het personeel ingedamd kan worden.Verder in het persbericht gaat het ziekenhuis in op de pijnpunten en getroffen maatregelen.

Om een grote(re) aanbod van baby’s aan de NICU in te dammen is het van belang dat de zwangerenzorg verbeterd wordt, stelt het AZP. De directie geeft hierbij aan, dat het belang van de prenatale controle benadrukt dient te worden in voorlichtingsprogamma’s. Ook zou de toegang tot de zorg verbeterd kunnen worden door aan alle vrouwen minimaal een basiszorgverzekering aan te bieden. 

De directie betreurt het overlijden van elk mensenleven dat als patiënt in haar ziekenhuis niet gered kon worden vanwege gebrek aan personeel, materiaal of middelen, en in het bijzonder dat van de te vroeg geborenen. Echter staat zij vaak met de rug tegen de muur. “Zonder geld, kunnen wij geen materiaal en middelen aanschaffen en kunnen wij ons personeel niet betalen wat zij verdient.”  Het AZP doet een beroep op de samenleving om vooral niet in paniek te raken. 

“Ondanks de crisis waarin wij verkeren, doen alle actoren gezamenlijk hun best om – gegeven de situatie – spoedig tot werkbare oplossingen te komen, in het naarstig streven om zo snel mogelijk uit dit dal te komen en wederom de juiste zorg op maat te bieden”, aldus de directie van het AZP.

SK

error: Kopiëren mag niet!