Toerisme versterken via werelderfgoedlocaties

De ministeries van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), Transport Communicatie en Toerisme (TCT) en Onderwijs Wetenschap en Cultuur (minOWC) hebben dinsdag 19 juli in samenwerking met de Stichting Jodensavanne en Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) een workshop georganiseerd in het Nationaal Archief Suriname met als doel om zoveel mogelijk de toerismesector te versterken via de werelderfgoedsites in Suriname.

“Het streven is om behalve het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR) en onze historische binnenstad, een derde site te ontwikkelen en dat is Jodensavanne en Casipora begraafplaats”, zegt Roseline Daan, directrice van het directoraat Cultuur van het minOWC. Het ministerie van GBB is verantwoordelijk voor het beheer van beschermde gebieden in Suriname, zoals de Multiple Use Management Areas (MUMA’s) en de Natuurreservaten. 

Bij de opening van de workshop heeft GBB-minister Dinotha Vorswijk aangegeven dat het van eminent belang is, dat genoemde gebieden effectief beheerd worden, waarbij lokale gemeenschappen en andere belanghebbenden profijt van kunnen hebben.

Het CSNR is ingesteld bij het Staatsbesluit van 1998 no. 65 en staat vanaf december 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Momenteel zijn consultants van de UNESCO in Suriname ter oriëntatie en om enige verbeterpunten aan te geven, zodat straks bij de inspectie inderdaad UNESCO ook Jodensavanne kan opnemen op de Werelderfgoedlijst. 

Zij zegt verder, dat het toe te juichen is dat er een nationale workshop gehouden wordt waarbij gedurende twee dagen met diverse belanghebbenden, strategieën ontwikkeld zullen worden om duurzaam toerisme te kunnen bewerkstelligen in het CSNR, de historische binnenstad van Paramaribo en Jodensavanne.

Het CSNR is het grootste natuurreservaat van Suriname en één van de grootste beschermde tropische regenwouden ter wereld, zo meldt het ministerie van GBB vrijdag 22 juli.

error: Kopiëren mag niet!