“Surinamers eisen referendum voor samenwerking met het buitenland”

Nizamali Ozir uit zijn misnoegen over de huidige situatie in een gesprek met Dagblad Suriname. Ozir vindt het heel erg triest, dat de situatie in het land helemaal uit de hand loopt, zoals de protestacties momenteel. Mensen leven in armoede, kunnen geen goede gezondheidszorg krijgen, ook kunnen kinderen geen goede opleiding genieten vanwege de hoge kosten.

Referendum 

Ozir heeft gesprekken met verschillende mensen in de samenleving gevoerd en concludeert daaruit, dat Surinamers een referendum eisen voor samenwerking met het buitenland. Hij is van mening dat alle ellende sinds de onafhankelijkheid begonnen is. 

“Er had een referendum uitgeschreven moeten worden tijdens de onafhankelijkheid in 1975, maar Henck Arron heeft dat niet gedaan. Dit werd bepaald door de meerderheid in het parlement. Het volk heeft niet gekozen om onafhankelijk te zijn. Om een bloedbad te voorkomen zoals in Guyana heeft plaatsgevonden, heeft Jaggernath Lachmon toen gezegd om samen te werken in de hoop dat het beter zou gaan. Lachmon waarschuwde Arron, maar hij gaf geen gehoor, vandaar dat wij aan de dag van vandaag pinaren.”

“Er zijn verschillende regeringen aan de macht gekomen, maar die hebben het land niet vooruit kunnen brengen. Als deze regering nu naar huis moet, zal er een andere regering komen die bij de samenleving bekend is en de situatie zal maar niet veranderen”, stelt Ozir. Ook geeft hij aan, dat heel veel mensen vanaf de onafhankelijkheid zijn vertrokken uit Suriname, omdat het land geen vooruitgang boekte. 

Suriname kolonie van een rijk land

Het is volgens hem beter dat Suriname weer kolonie wordt van een rijk land, zoals Nederland, Frankrijk of de Verenigde Staten. “Dan kunnen zij het land en alle rijkdommen overnemen en het tot ontwikkeling brengen. Dan kunnen we leven als een koning. Vraag de mensen maar of ze nog Surinamers willen zijn, de meeste zullen aangeven dat ze Nederlander of Amerikaan willen zijn”, aldus Ozir.

Ozir stelt dat Suriname onafhankelijk is, wat wil zeggen dat Suriname zelfstandig is. “Maar, dat zijn alleen de mensen die in de regering zitten, zij leven vrij, maar dat geldt niet voor het volk. Het volk leeft in armoede.” Volgens hem zal het heel systeem gewijzigd moeten worden om Suriname tot ontwikkeling te brengen.

Ozir zegt, dat verschillende personen aangeven, dat zij een Nederlands paspoort willen hebben. Vrouwen die zwanger zijn, gaan naar Frans-Guyana om daar te bevallen, zodat ze bijstand en een maandelijkse uitkering krijgen. “Wij moeten het arme volk dus helpen”, zegt Ozir. 

“In de regering zitten ze met dubbele paspoorten, maar dat kan de bevolking niet. Zelfs een visum om naar Nederland te gaan kunnen zij niet krijgen. Al deze dingen moeten opgelost worden. De regering verrijkt zich op de ruggen van het arme volk. Als het zo door gaat zullen er problemen komen”, stelt Ozir.

SK

error: Kopiëren mag niet!