Bewoners Brokopondo barricaderen Afobakaweg

Bewoners van Brokopondo zijn vrijdagmorgen overgegaan tot het barricaderen van de Afobakaweg ter hoogte van de afslag naar Klaaskreek. Ze zijn hiertoe overgegaan, omdat ze nog steeds niets merken van alle gedane toezeggingen tijdens een bezoek ongeveer twee maanden geleden van een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi aan het district.

Het bezoek aan het district was naar aanleiding van de watersnoodramp in het gebied beneden de Afobaka Waterkrachtcentrale, waarbij een groot aantal dorpen onder water zijn gelopen. De watersnoodramp ontstond als gevolg van het spuien van overtollig water uit het stuwmeer. Honderden woningen in verschillende dorpen en een groot aantal kostgronden stonden ruim drie maanden onder water. De materiele schade is enorm.

De bewoners beklagen zich erover, dat ze nog steeds niets van overheidswege hebben vernomen of ze enige compensatie mogen verwachten voor de geleden schade. Hoewel de onder water gelopen gebieden nu al enkele weken weer droog staan, kunnen de bewoners nog niet naar hun dorpen terugkeren, omdat hun woningen nog opgeschoond moeten worden.

Tijdens het bezoek van de regeringsdelegatie aan het district was onder andere toegezegd, dat de zeer slechte conditie van de wegen in het district aangepakt zouden worden en de drinkwatervoorziening aandacht zou krijgen. De verwachting was gewekt, dat van overheidswege een reikende hand zou worden geboden in de noodsituatie van de bewoners, echter is daarvan tot nu toe nauwelijks of niets van te merken.

De frustraties onder de bewoners van het district stapelen sedert het ontstaan van de watersnoodramp steeds op en lijkt nu het punt te hebben bereikt waarbij men zich genoodzaakt voelt tot burgerlijke ongehoorzaamheid over te gaan om aandacht te vragen van de regering.

Afgelopen dinsdag heeft het Assembleelid Ronny Asabina (BEP) de regering dringende aandacht gevraagd voor de situatie van de bewoners in zijn district.

Voor de zoveelste keer hamerde de parlementariër op het belang van een goede communicatie met de bewoners. De bewoners zijn de situatie zat. “Den mang ede kon weri !”, aldus Asabina.

Naar wordt vernomen gaat de wegbarricade actie van vrijdag uit van het Platform van Traditionele Gezagsdragers en het Platform van Ondernemers van Brokopondo.

SS 

error: Kopiëren mag niet!