Gescheld en racistische uitlatingen bij anti-regering protesten nemen ondanks oproep Hellings toe

Actievoerders nu ook ‘s avonds op het Onafhankelijkheidsplein tegen beleid regering

Honderden mensen hebben woensdag voor een derde achtereenvolgende dag geprotesteerd tegen het beleid van de regering. Onder aanvoering van exponenten van de Surinaamse Politiebond waaronder Raoul Hellings en Sergio Gentle, maar ook anderen zoals Maisha Neus, werd fel geprotesteerd bij het Kabinet van de Vicepresident, de Nationale Assemblee en op het Onafhankelijkheidsplein.

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft de demonstranten aangehoord, toegesproken en gereageerd op de eisen. De mensen waren weer enorm verhit en er werd “Weg met Chan!” geschreeuwd. Aan de vicepresident werd gevraagd om de stekker uit de coalitie te trekken. Brunswijk stelde, dat er gesproken moet worden over hetgeen de demonstranten te zeggen hadden. Hij kondigde ook aan dat zijn broer Leo Brunswijk afstand zal doen van functies die hij bekleed.

Directe aanleiding voor de protesten is het reçu schandaal bij het ministerie van Financiën en Planning. Maar, ook de oplopende kosten van het levensonderhoud, diensten en benzine zijn voor velen een breekpunt. President Chandrikapersad Santokhi had opgeroepen tot dialoog en zei ook dat het signaal duidelijk is opgevangen.

Gescheld en racistische uitlatingen 

Naarmate de actie voortduurt is een zekere mate van frustratie onder actievoerders waar te nemen. Er worden steeds meer krachttermen en racistische uitlatingen gedaan.

Raoul Hellings, een van de aanvoerders van de actie, schreef eerder op Facebook dat er geen racisme toegestaan zal worden. Desondanks werden door de verslaggeving van Dagblad Suriname veel racistische en denigrerende uitlatingen geconstateerd. Protestanten lieten zich sterk racistisch uit over onder andere de etniciteit van de president alsook de vicepresident. Ook op social media zijn heftige opnames hiervan te zien. Hellings stelde al eerder dat dat niet toegelaten zal worden. “We won’t tolerate racism during this event. By no means. Het is geen rassenstrijd die wij voeren. We richten ons tot de politici.” Aan het begin van de actie maandag stelde hij dit ook al.

‘s Avonds ook protest

Raoul Hellings deelde mee via social media, dat er ook ‘s avonds geprotesteerd zal worden;  Hij schreef: “Morgenavond (donderdag) zijn we vanaf 19.00 uur op het Onafhankelijkheidsplein voor het nachtprotest.” 

Vele gewone burgers hebben gehoor gegeven aan de oproep van onder andere Hellings en Gentle. Er is veel ontevredenheid over het beleid van de regering en ook is men het zat dat beloftes niet worden nagekomen. Men is de almaar stijgende prijzen van producten in de winkels, benzine, nutsvoorzieningen en huishuur ook meer dan zat. Het benoemingenbeleid werd ook sterk afgekeurd. 

error: Kopiëren mag niet!