Leiders protest blijven intens op tweede actiedag tegen regering

Woensdag protest bij Kabinet van de Vicepresident 

Honderden mensen hebben dinsdag weer geprotesteerd tegen het beleid van de regering. Onder aanvoering van exponenten van de Surinaamse Politiebond, waaronder Raoul Hellings en Sergio Gentle, maar ook anderen zoals Maisha Neus, werd agressief geprotesteerd voor het Politiebureau Nieuwe Haven, de Nationale Assemblee alsook op het Onafhankelijkheidsplein.

Het lag in de bedoeling dat er bij het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) geprotesteerd zou worden. Dat werd door de politie echter voorkomen. Minister Rishma Kuldipsingh van EZ heeft de demonstranten aangehoord en gereageerd op de eisen. De mensen waren weer enorm verhit en er werd “Weg met Chan!” geschreeuwd. Echter, er waren dinsdag minder mensen op de been dan maandag.

President Chandrikapersad Santokhi heeft inmiddels opgeroepen tot dialoog en stelde dat het signaal duidelijk is opgevangen.

President doet handreiking

President Santokhi heeft een verklaring de deur doen uitgaan waarin hij onder andere stelt de boodschap begrepen te hebben. Hij is bereid om met een afvaardiging van de actievoerders in dialoog te gaan. Het staatshoofd stelt, dat polariseren het land niet vooruit zal helpen. De hand in eigen boezem stekende geeft de regering aan, bij te zullen sturen om beter te voldoen aan de verwachtingen van bredere lagen van de bevolking. De actievoerders willen echter niet in dialoog gaan met de regering alvorens hun eisen zijn ingewilligd.

De Nationale Assemblee had dinsdagmiddag een openbare vergadering. Assembleevoorzitter Marinus Bee deelde mee, dat er een fractieleidersoverleg was geweest en dat was besloten, dat niet vergaderd zou worden totdat de regering informatie had verschaft over wat er aan de hand is in de zwendelzaak bij het ministerie van Financiën en Planning en de Centrale Bank van Suriname. Na een lange schorsing werd de de vergadering voortgezet en voerden na de president ook een aantal ministers het woord over actuele issues.

Stijgende prijzen 

Directe aanleiding is het reçu schandaal bij Financiën. Maar, ook de oplopende kosten van het levensonderhoud en benzine waren voor velen een breekpunt. 

Vele zorgverleners en leerkrachten waren dinsdag op de been. Er is veel ontevredenheid over het beleid van de regering. Ook is men volgens de demonstranten het zat dat beloftes niet worden nagekomen. Men is de almaar stijgende prijzen van producten in de winkels, benzine, nutsvoorzieningen en huishuur beu. Het benoemingenbeleid werd ook sterk afgekeurd. 

error: Kopiëren mag niet!