Mister Habakuk

Het geklaag is dagelijks in onze samenleving te horen. Enkele gelovigen roepen zelfs: ”Heer, ziet u ons lijden niet, waarom luistert u niet, waarom brengt u niet sneller redding voor dit land?”                                                           

Voor deze mensen schijnt God merkwaardig stil te zijn in moeilijke tijden. Maar geeft God echt geen antwoord of maakt men zichzelf wijs dat Hij geen antwoord geeft? Ik denk dat God wel antwoord geeft maar dat velen de tijd niet nemen om naar hem te luisteren. En omdat men niet luistert, missen ze zijn antwoord op hun noodkreten.                                                        

Is het niet typerend dat er ‘bidstonden’ zijn maar geen’ luisterstonden.’ De oplossing van veel problemen begint met luisteren.                                          

De tweede reden waarom velen het antwoord van God vaak missen, is dat ze al van tevoren voor zichzelf hebben ingevuld hoe God het zou moeten doen. Als het dan anders gaat, hebben ze niet eens in de gaten dat God al heeft geantwoord.  We kunnen God niet voorschrijven hoe Hij moet handelen. In Habakuk 1:6 geeft God wel degelijk antwoord op zijn noodkreet. Het antwoord is alleen niet wat de profeet verwachtte. 

In ons leven gaat het vaak precies zo. Net zo hebben velen uit de samenleving reeds lang van tevoren al voor zichzelf ingevuld hoe deze regering de crisis moet aanpakken.’ Ze moeten een deel van hun salaris inleveren, in minder dure auto’s rijden, kortom de adviezen vliegen de beleidsmakers om de oren. Het gros van de mensen luistert niet naar de uitleg van de regering en heeft geen geduld.’ Belfort luisterde in het begin ook niet naar uitleg, had geen geduld en bleef schreeuwen en adviseren. Zijn stokpaardje was, ‘het gestolen geld moest snel terug.’                                 

Een recent voorbeeld is de aanval op minister Achaibersing. Er is een financiële fraude ontdekt. Om het volk niet ongerust te maken, zette de regering, buiten de schijnwerpers, een team aan het werk om deze zaak te onderzoeken. Bouva ontdekte dit en besloot het als politieke stunt te gebruiken. Hij nam niet eens de moeite om naar uitleg te luisteren. Een oplossing interesseerde hem niet. Zijn doel en drijfveer was om aan de samenleving te laten zien dat hij fraude had ontdekt en het volk het vertrouwen in de regering te laten verliezen.                                                                                             

Wat wij mensen van Habakuk kunnen leren, is dat hij niet opgeeft. Hij bad eerst alleen om het probleem weg te nemen en wachtte af. Daarna liet hij het probleem los en probeerde hij het anders aan te pakken. Het is bijna zoiets als wanneer je voor een hoge muur staat en bid dat die muur instort. Dat gebeurt niet dus pak je het probleem anders aan. 

                                     

Achaibersing is onze Habakuk. Hij negeerde de djoegoe djoegoe van Bouva, en begon het probleem te onderzoeken. Hij liet zien dat onrust zaaien geen oplossing brengt. Het volk wil oplossingen en antwoorden en daar zette hij zich voor in. Iemand die onschuldig in de gevangenis zit, kan zwelgen in zelfmedelijden en   bidden dat zijn onschuld wordt bewezen zodat hij gauw vrijkomt. Maar hij kan zijn gevangenschap ook anders bekijken, hij kan zich namelijk afvragen ‘met welk doel ben ik hier geplaatst?’ Ben ik hier geplaatst om anderen te bekeren of te helpen?                

En precies dat moet de minister zich afvragen: “Is die djoegoe djoegoe die Bouva maakt bedoeld, om het volk te laten zien wie Bouva in werkelijkheid is als mens en als politicus? Laat Bouva met zijn gedrag zien dat het geestelijk welzijn van het volk of de oplossing van het probleem hem geen bal interesseert? Dat hij er alleen maar op uit is om de regering een slechte naam te geven, zodat hij voor zijn partij kan scoren?” Dit gebeuren kan dus een doel hebben en ik denk niet dat dat doel is om een integer mens als minister Achaibersing in een kwaad daglicht te plaatsen. Het doel is om aan het volk het ware gezicht van Bouva te laten zien. God doet zijn werk via Bouva. Het is naar dat het op zo’n manier gebeurt, dus dat de minister eerst de klappen moet incasseren. Maar laten we in gedachten houden wat het uiteindelijke resultaat zal zijn. Bouva moet beseffen dat hij nooit zijn bestemming zal bereiken, als hij stenen blijft gooien naar elke blaffende hond.  

Het Habakuk principe zegt dat als je continu problemen op je bord krijgt en moegestreden bent, dat je niet boos moet worden, maar jezelf moet afvragen wat het achterliggende doel is. Deze minister is heel vaak aangevallen en het is   duidelijk waarom men het op hem heeft gemunt.     

Het is de mens eigen dat ze de goede en integere mensen uit de weg willen hebben en de schurken met rust laten. Kijk maar naar Martin Luther King en Nelson Mandela, ze dachten en handelden integer. Dat wilde men juist niet dus werden ze gedood en opgesloten.                                                            

Net

zo is men bang voor Achaibersing. omdat hij vanaf het begin heeft laten zien dat hij zich niet leent voor corruptie. Men wil dit soort integere, eerlijke mensen uit de tegenpartij wegwerken omdat ze weten dat die niet over te halen zijn tot corruptie. Corruptie staat ‘t liefst tegenover corruptie, de ene dief laat de andere dief met rust omdat ze elkaar kunnen chanteren. ’Als je mij verraadt, zal ik jou ook verraden.’ Maar tegen een integer man hebben ze geen wapens dus gaan ze op zoek naar laster. Men zal hiermee doorgaan totdat het hen is gelukt de man weg te werken.                     Minister, mensen gooien stenen naar u omdat u een goede boom bent, vol fruit. Men ziet veel oogst in u. Verlaag uzelf niet naar hun niveau door de stenen terug te gooien. Gooi fruit naar ze, zodat uw zaden hen kunnen inspireren om hun gedrag te veranderen. Minister laat je niet wegdrukken!

“Whose house is of glass, must not throw stones at another” 
Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!