President Santokhi niet naar Mercosur-top vanwege situatie in het land

President Chandrikapersad Santokhi zou maandagavond vertrekken naar Paraguay om een Mercosur-top in de hoofdstad Asunción bij te wonen. Toen zijn trip maandag bekend werd, leidde dat tot boze en verontwaardigde reacties, ook en vooral onder de demonstranten tegen het regeringsbeleid ‘s ochtends bij het Kabinet van de President en het Onafhankelijkheidsplein. 

  • Mercosur of Mercosul is een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. 

Mogelijk zou Santokhi de top bijwonen in zijn hoedanigheid van voorzitter van CARICOM.

De president zou van zijn reis hebben afgezien vanwege de toch gespannen sfeer in het land na het meest recente financiële schandaal rond vervalste reçu’s van het ministerie van Financiën en Planning, de aanhoudingen en verdere nasleep en mededelingen van president Santokhi, dat al in januari sprake zou zijn geweest van corruptieve handelingen. De bevolking is dit soort zaken meer dan beu en wil graag dat er wat gaat veranderen.

Dat er een gespannen sfeer heerst bleek ook maandagochtend bij het protest tegen het beleid van de regering Santokhi-Brunswijk. De demonstranten lieten duidelijk blijken dat ze de situatie in het land beu zijn. Veel burgers worden zwaar getroffen door de alsmaar stijgende prijzen van onder andere levensmiddelen en allerlei diensten. De burger voelt de ene na de andere verhoging zwaar in het dagelijks huishouden. Het geplande vertrek van Santokhi naar Paraguay, juist maandag, viel de demonstranten en vele anderen dan ook rauw op het dak. Immers, burgers zijn de leiding van het land de wereld over reizen terwijl zij moeten pinaren en hosselen om de maand door te kunnen komen.

Het leek er op een moment zelfs op dat enkele demonstranten de sprong wilden wagen naar het gebouw van het Kabinet van de President. Dat leidde tot een vrees voor een heuse bestorming, zoals bij het Capitool in Washington op 6 januari vorig jaar en zeer recent van de bestorming door duizenden betogers van de ambtswoning van president Gotabaya Rajapaksa in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo. Dat zijn beelden waarvan Suriname gevrijwaard moet blijven.

Opmerkelijk is overigens dat het vertrek van president Santokhi naar Paraguay vantevoren op geen enkele wijze is bekendgemaakt door zijn eigen voorlichtingsdienst, de Communicatie Dienst Suriname, CDS. Het is volstrekt onduidelijk waarom de reis naar Paraguay niet bekend is gemaakt.

PK

error: Kopiëren mag niet!