Hulde aan Bernadette Helena Kramp, een parel in Suriname

Liefhebbende en respecterende  familie, vrienden, collega’s en kennissen hebben zaterdag in verband met de 65e verjaardag van mevrouw Bernadette Helana Kramp, jeugdleidster, maatschappelijk werkster en geestelijke moeder van velen, hulde gebracht aan de alom geprezen persoonlijkheid.

Graag geziene persoon

Enkele passages uit de toespraak van de heer Glenn Amstelveen die speciaal voor het feest uit België naar Suriname is gereisd: “Ondanks dat zij het licht in beide ogen mist, is zij een graag geziene vlotte, flinke en vrije vrouw die niet op haar mond is gevallen.”

Gezichtsvermogen

“Ik heb haar in 1987 op een jeugdkamp in Saramacca ontmoet. Ze had een donkere bril op, maar ik had geen vermoeden, dat zij haar gezichtsvermogen miste.  Ze kon precies beschrijven hoe ik eruitzie. Zij is jeugdleidster en verheerlijkt de Heer. Ik vroeg haar, hoe ik contact met God kon krijgen. Zij antwoordde, kom na het eten bij mij.”

Geestelijke moeder

“Zij is mijn geestelijke moeder, ik heb veel van haar geleerd. Ik werd ook jeugdleider. Allen die door de handen van Dette zijn gegaan, zijn iets in de maatschappij geworden. De een is docent, de ander is maatschappelijk werker, praeses van de Evangelische Broedergemeente in Suriname,  directeur bij een gerenommeerd instituut of bekleden een andere post. Allemaal posities waar zij iets positiefs doen voor de mens, Suriname en de wereld.”

Dette ik hou van je!

“Dette heeft ons handvatten aangereikt. Zij is mijn geestelijke moeder en dat van vele anderen. Wat ik nu ben, dank ik aan haar. Ik ga voor haar tot het verste puntje in het universum, keer terug en ga nog een keer daar naar toe en terug. Dette ik hou van je! Ik dank God, dat hij jou nog steeds als instrument gebruikt om kinderen te vormen.”

Dicht bij God

“Eens zei ik aan haar, dat ik zou bidden om weer te kunnen zien. Zij zei: doe dat niet, zoals ik nu ben is goed. Zo ben ik dicht bij God. Ik ben bang, dat als ik weer zou zien, ik op een gegeven moment ver van God zou komen te staan.”

Onderwijs

Mevrouw Margo Kramp, zus van Dette, oudste van de 10 kinderen van vader Kramp en moeder Westerkapelle bracht naar voren, dat  toen het gezichtsvermogen van haar zus uitviel ze van school werd gehaald. Na twee jaar had ze er genoeg van en drong aan om weer onderwijs te volgen en ze heeft het voortreffelijk gedaan. Ze nam een typemachine mee naar school. Medeleerlingen bewonderden haar, omdat zij ondanks haar tekortkoming hogere cijfers behaalde. Dette heeft  33 jaar gewerkt bij Telesur. Zij is nu met pensioen.

Streng

Thuis was zij de geestelijke moeder van haar 9 zusters en broer. Ze was streng. Mijn broertje en zusjes werden in toom gehouden. Merkwaardig is, dat zij die die het meest fon fon van haar hebben gekregen, het meest van haar houden.

Superwezen

Van vrienden kregen wij te horen: “Ze is een superwezen, een parel. Suriname heeft veel aan haar.  Zij  is vastberaden en vasthoudend  en kent een aangename en vervullende levenskwaliteit.”

HD

error: Kopiëren mag niet!