Weer ongeadresseerde excuses

Het regent excuses de laatste tijd vanuit Nederlandse zijde, alleen vallen de druppels niet op de vruchtbare bodem. Vanuit Nederland zijn door de president van De Nederlandsche Bank (DNB) op 1 juli ‘excuses aangeboden’ voor de rol die zijn financiële instelling heeft gehad bij het slavernijverleden. En weer moeten wij een onvolledige Nederlandse zin noteren. Excuses worden altijd aangeboden aan iets of iemand. Dat iets of iemand wordt niet benoemd in de excuses die vanuit Nederland worden geuit. Aan de andere kant, van de ontvanger, is er geen naam, geen gezicht. Precies hoe men de zwarte ontvoerde Afrikanen weigerde een gezicht te geven, weigert men de nazaten duidelijk aan of toe te spreken. De slaveneigenaren namen afstand van de slaven door hen te degraderen tot bezit, de erfgenamen van de slavenmeesters, de bankiers van heden, weigeren de nazaten in de ogen aan te kijken. Vandaar dat ook nu in het geval van de centrale bank van Nederland, excuses ongeadresseerd zijn dus ‘to whom it may concern’: wie zich daarvoor aangesproken voelen. Dat mogen mensen overal ter wereld zijn, ook witte mensen, ook de nakomelingen van de slavenmeesters. 

Daarom moeten wij ook hier constateren dat de excuses niet gemeend zijn, omdat het een eenzijdige handeling is, waarbij de ontvangende kant ontbreekt. Een excuus kan nooit in het luchtledige hangen. 

Aan de hand van berichten in de Nederlandse kranten gaan we achterhalen of we het wel aan het rechte eind hebben. We lezen in RTL Nieuws het volgende: “Morgen, 11 juli, wordt de genocide in Srebrenica uit 1995 herdacht. De Nederlandse overheid bood drie weken geleden aan Dutchbat formeel excuses aan.” En ja, hier worden excuses aangeboden ‘aan’ Dutchbat. De excuses zijn geadresseerd: het zijn de uitgezonden overwegend witte Nederlandse militairen naar de oorlog plaats Srebrenica in de jaren ’90. Op de website van BNN-Vara lezen we weer een kop: ‘Ollongren: ‘diepste excuses’ aan nabestaanden genocide Srebrenica’. Ook hier zien we dat de excuses geadresseerd zijn, nu aan nabestaanden. Dan lezen we aan andere kop: ‘Kabinet maakt nog geen excuses voor Nederlands slavernijverleden’. Hier zien we dan dat de excuses in het luchtledige hangen. In het artikel op de website van NOS staat wel een zin, maar die heeft betrekking op de toekomst en dan vindt men het wel veilig om eventuele geadresseerden te noemen: ‘Hiermee zijn excuses aan de nazaten van de tot slaaf gemaakten uit Suriname en het Caribisch gebied op termijn dus niet uitgesloten, benadrukken de Haagse bronnen.’ Voor de toekomst worden de nazaten wel genoemd. Er is een zogenaamde dialooggroep met bruine mensen als Edgar Davids. Maar, deze mensen hebben een opdracht van de Nederlandse regering en die willen ze niet tegen het hoofd stoten. En dan als laatste weer een bericht in VRT Nieuws (Belgie) over excuses inzake slavernij, maar zonder gezicht aan de andere kant: “Op een herdenking in Amsterdam heeft Klaas Knot, de gouverneur van De Nederlandse Bank, zijn excuses aangeboden voor de rol van de bank tijdens de slavernij.” 

Zo zien we dus dat in het geval van het slavernijverleden van Suriname, de nazaten van degenen die hebben geprofiteerd, zogenaamd niet weten tot wie ze zich moeten richten. Ze zien figuren zonder gezichten die ze niet kunnen noemen en benoemen.

Ze kennen de mensen niet tot wie ze zich moeten richten, ze erkennen de mensen tot wie ze zich moeten richten ook niet. De erfgenamen van de uitbuiters in Nederland stellen zich hoog verheven op boven de nazaten van de tot slaaf gemaakten. En opmerkelijk… noch de nazaten hier noch in Suriname hindert dat.

Er zijn witte podcast- en documentairemakers in Nederland die dezelfde houding hebben als het koningshuis en de Nederlandse regering. Men maakt producties om de Nederlandse Staat te beschermen.

Deze programmamakers censureren en citeren niet alles. Dat blijkt ook uit podcasts die gemaakt zijn over Anton de Kom en over Louis Doedel. Maar wij wensen de Surinamers hier, de nationale commissie herstelbetalingen en de Nederlanders wel erop wijzen dat ze tot het besef komen dat hun (mede)menselijkheid nog steeds wordt genegeerd. Nederlanders die hier zijn geboren of daar zijn geboren uit ouders die hier zijn geboren, verafgoden alles wat Nederlands is. 

Er is nooit kritiek op het Nederlandse koningshuis of de Nederlandse regering, ook niet op de KLM die nu exorbitant hoge prijzen vraagt voor vliegtickets nu de SLM is uitgevallen. De Surinaamse Hollanders geven niet de KLM, maar de SLM de schuld van de hoge KLM-prijzen. We lezen, dat Rutte in september Suriname zal aandoen, en de verwachting is dat ook hij zogenaamd excuses in het luchtledige zal spuien. Een zaak die wel opvalt is dat heel vaak de Surinaamse Nationale Commissie Herstelbetalingen, als heel confronterend en vijandig wordt ervaren. Opvallend is daarom dat iedereen hier en daar excuses aanbiedt, maar dat men niet om de tafel wenst te zitten met deze commissie. Men wenst niet om de tafel te zitten met deze bruine mensen.

Nu is er een onderzoek van de Universiteit van Leiden, naar het slavernijverleden en de rol van de centrale bank van Nederland. Bij de oprichting van deze bank hadden de grootste investeerders veel belangen in het slavernijsysteem. Startkapitaal was voor een deel afkomstig uit slavernij gerelateerde activiteiten. De ontwikkeling van de Nederlandse economie heeft mede hiervan afgehangen. Ook werden slaveneigenaren flink beloond bij de afschaffing van de slavernij en hebben ze gezorgd voor het op lange baan schuiven van de slavernij. Er is onder programmamakers en producenten van podcasts begrip voor het nog niet aanbieden van excuses aan de nazaten van de slaven. De reden is dat er na goede excuses, bijgedragen moet worden aan het materieel en immaterieel herstel. En daarvoor wil men de verantwoordelijkheid niet nemen. Maar het is schandalig dat de Nederlandse regering of de bank niet kan zeggen dat ze verontschuldigingen aanbieden aan de nazaten van de slaven. Maar de Hollanders hebben ook de arbeidscontractanten uitgebuit. Waarom waren er anders tientallen uitbraken van protesten waartegen het koloniaal leger moest worden ingezet. 

De Nederlandse regering moet excuses aanbieden ook aan de nazaten en familie van Louis Doedel die zonder reden in LPI is opgesloten tussen gekke mensen. De Nederlandse regering moet ook excuses aanbieden aan nazaten van de mensen die tijdens de massaslachting van immigranten van 1902 te Mariënburg zijn doodgeschoten en in een massagraf zijn gedumpt.

error: Kopiëren mag niet!