Minister Ramdin spreekt vanuit CARICOM-verband G20-top opp Bali toe: “Multilaterale samenwerking essentieel”

De G-20 top van ministers van Buitenlandse Zaken op 7 en 9 juli op het Indonesische eiland Bali werd onder andere op 7 juli virtueel toegesproken door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). De top werd voorgezeten door de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi. 

Minister Ramdin nam deel op uitnodiging in het kader van het CARICOM-voorzitterschap van Suriname. Hij gaf een korte briefing over de CARICOM Staatshoofden bijeenkomst van 3, 4 en 5 juli in Paramaribo, waar de focus lag op voedselzekerheid, energiezekerheid en klimaatfinanciering. De bewindsman merkte op dat de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, kon zien dat Suriname een van de drie landen in de wereld is die CO2-negatief is. “In deze tijd van het wereldwijde politieke en economische landschap is duidelijk dat multilaterale samenwerking, internationale solidariteit, internationaal recht en concrete actie te bereiken zijn en meer dan ooit nodig is”, sprak Ramdin.

De bewindsman gaf verder aan, dat samenwerking niet langer een keuze is, maar een duidelijke noodzaak. Hij stelde daarom dat het belangrijk is om multilateraal toerisme te versterken, niet op de ouderwetse manier, maar het meest opnieuw te bedenken, opnieuw te erkennen en geschikt te maken voor het doel van de 21e-eeuwse uitdagingen.

“We hebben een nieuwe, meer edele, betrouwbare, adequate en effectieve multilaterale basis nodig, gebaseerd op de nieuwe realiteiten waarmee de wereld vandaag wordt geconfronteerd. Eén die efficiënt is met toegewijd en collectief leiderschap, één die oplossingsgericht is en de behoeften van alle landen dient. Voor ons in het Caribisch gebied met kleine eilandstaten en landen met laaggelegen kustgebieden is het belangrijk dat we aandacht besteden aan de bestaande uitdagingen van deze landen”, concludeerde de minister.

Minister Ramdin gaf ook aan, dat het BBP niet meer voldoende is als meetinstrument. ‘De CARICOM stelt voor dat een multidimensionale kwetsbaarheidsindex in mondiale arena’s moet worden overwogen om landen veel in aanmerking te laten komen voor internationale en financiële instrumenten. We moeten ervoor zorgen dat we een internationaal systeem hebben dat vertrouwd en effectief is en in dat opzicht moet ik zeggen: laten we nu praktisch zijn en collectief handelen”, besloot de minister zijn bijdrage.

De Groep van 20 (G20) is een groep bestaande uit 19 landen en de Europese Unie. Gezamenlijk beslaan de leden van de G20 zo’n 90% van het wereldwijde bruto nationaal product, zo’n 80% van de wereldhandel (inclusief handel binnen de EU) en twee derde van de wereldbevolking.

De G20 wil een forum zijn voor samenwerking en beraad met betrekking tot het internationale financiële systeem.

De G20-landen zijn Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Europese Unie, Frankrijk, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Rusland, Saoedi-Arabië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.

error: Kopiëren mag niet!