Boomdokter Waldy

Goudzoeker Waldo zei bij het zien van wat er is overgebleven van de afgeknapte, gebroken Mahonieboom langs de Heerenstraat: “Ik was er niet bij, ik heb het niet meegemaakt, maar ik kan mij voorstellen wat er is gebeurd.”

Spons

“Ik heb in het binnenland vaker gezien hoe bomen in tweeën breken. Het gebeurt niet tijdens zware regenbuien en wanneer het hard waait. Het vindt enige tijd nadat de wind is gaan liggen of de regen gekalmeerd is plaats. Meestal zijn het opgezwollen, zwaar geworden takken die als een spons het regenwater hebben opgezogen, die door hun eigen gewicht bezwijken.”

Verrotting 

“Het komt regelmatig voor, dat bomen in tweeën breken. Meestal zijn het zieke, deels verrotte bomen die dit lot beschoren zijn. Bij het opzetten van een kamp in het bos wordt zorgvuldig gekozen voor een locatie, het liefst dicht bij stromend water en zo ver mogelijk van bomen die takken kunnen loslaten, kunnen breken of vallen.”

Parasieten

“Ik ben er zeker van, dat de gebroken boom in de Heerenstraat in een vergevorderde staat van verrotting verkeerde. Fowrudoti- en andere parasieten hadden vrij spel.”

Metershoge brede stam

Waarom de stam nog niet verwijderd is, kwam ter sprake. De één was de mening toegedaan dat de overheid geen opruim gewoonte heeft en bovendien niet over het benodigde zwaar materieel beschikt om de metershoge brede stam in een stuk uit de grond te halen zodat het edel hout niet versplinterd wordt. Het karwei zal aan derden gegund moeten worden.

HD

error: Kopiëren mag niet!