Pamaaka willen knelpunten met Newmont bespreken

Enkele dagen terug bezetten bewoners van de Pamaaka gemeenschap de toegangsweg naar de Merian-goudmijn van Newmont Suriname. Daarom stond afgelopen maandag een krutu op de agenda. Er is ontevredenheid over de niet-naleving van de gemaakte afspraken met de multinational. De gemeenschap voelt zich buitengesloten, omdat alleen de granman zou beslissen zonder dat de rest van de bewoners weet wat er gebeurt.

De bewoners hebben daarom de harde eis gesteld, dat zij inspraak krijgen in de beslissingen over hun eigen woongebied.

Districtscommissaris van Paramacca Sipaliwini, Ose Jabini, die op de krutu aanwezig was, geeft aan dat de granman niet aanwezig was. “Ik heb aangegeven dat er een meeting moet komen met Newmont en het traditioneel gezag voor een grondige evaluatie en de knelpunten, om deze zo snel mogelijk aan te pakken. Newmont is het daarmee eens”, laat de districtscommissaris weten.

Een van de aanwezigen verwees naar de ondersteunings overeenkomst met de multinational. “Als wij wat moeten doen, dan moet Newmont het voor ons betalen want wij helpen hun”, zei deze deelnemer.

Een andere aanwezige zei dat niet zomaar de weg was gebarricadeerd, maar dat het is gebeurd vanwege de wijze waarop het bedrijf omgaat met de bevolking. “Je doet ons pijn aan het hart, daarom hebben wij zoiets gedaan. Als het bedrijf is gekomen om met ons te komen eten, dan laat het met ons eten, maar laat het bedrijf niet hier zijn om ons te doden”, was de boodschap. Ook deze deelnemer wees op de overeenkomst die niet wordt nageleefd en dat ook de mensen van de gemeenschap die bij het bedrijf werken daar de dupe van worden.

“We zijn moe geworden dat het bedrijf niet luistert.”

RB

error: Kopiëren mag niet!