PAHO roept landen op samen te werken om te voldoen aan vraag naar vaccins

Nu de Omicron-subfamilies BA.4 en BA.5 een nieuwe golf van Covid-19-infecties in de Pan-Amerikaanse regio veroorzaken en het aantal gevallen van monkeypox blijft stijgen, heeft de directrice van de Pan-amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa F. Etienne, de landen opgeroepen samen te werken om te voldoen aan de groeiende vraag naar vaccins, geneesmiddelen en andere gezondheidsuitrusting in de regio.

Het verschijnen van de Omicron-sublijnen is “de zoveelste herinnering dat het virus zich blijft ontwikkelen telkens wanneer het wordt overgedragen, en dat we waakzaam moeten blijven”, zei de directrice donderdag tijdens haar wekelijkse persconferentie.

“De productiecapaciteit zal in onze regio hard nodig blijven om Covid-19 en andere ziekteverwekkers te helpen bestrijden. Er zullen zich waarschijnlijk uitbraken van andere ziekten voordoen waarvoor wij snel nieuwe vaccins, diagnostica en geneesmiddelen moeten ontwikkelen en inzetten”, voegde zij eraan toe.

Dr. Etienne benadrukte, dat aan het begin van de Covid-19-pandemie de regio moeite had om aan de groeiende vraag naar geneesmiddelen, diagnostica en persoonlijke beschermingsmiddelen te voldoen, waarbij veel landen afhankelijk waren van invoer om hun bevolking te beschermen. Toen de Covid-19-vaccins voor het eerst werden uitgerold, krabbelden de landen ook overeind “om de bevoorrading veilig te stellen”.

“We moeten beter voorbereid zijn op de toekomst”

“We moeten beter voorbereid zijn op de toekomst”, zei de directrice, die een driestappenplan aankondigde om met landen en internationale donoren samen te werken om de regionale capaciteit voor de productie van vaccins en medische hulpmiddelen te versterken. 

De eerste fase zal gericht zijn op inspanningen ter versterking van onderzoek en ontwikkeling in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, met name op het gebied van de ontwikkeling van mRNA-vaccins.

Het vorig jaar gelanceerde Regionale Platform ter bevordering van de Productie van Covid-19-vaccins en andere Gezondheidstechnologieën heeft als doel plaatselijke bedrijven op te leiden en te ondersteunen bij de toepassing van de mRNA-vaccintechnologie. Tot dusver nemen Sinergium Biotech uit Argentinië en het Instituut voor Immunobiologie Bio-Manguinhos uit Brazilië deel aan dit initiatief.

De tweede fase richt zich op de ontwikkeling van een sterk regionaal regelgevend systeem om ervoor te zorgen dat nieuwe medische hulpmiddelen veilig en effectief zijn.

Voor de derde fase werkt PAHO samen met regionale en internationale partners aan een gezamenlijk stappenplan om de productie van gezondheidstechnologie in regio te verbeteren, waaronder partnerschappen met de Europese Unie om de capaciteit van de regio voor de ontwikkeling van medische producten te versterken.

“Al deze inspanningen samen hebben het potentieel om de wijze waarop onze regio gezondheidsproducten ontwikkelt en produceert, met name zeer geavanceerde hulpmiddelen zoals vaccins, te veranderen”, aldus de directrice.

Dr. Etienne waarschuwde echter ook dat verbetering van de produktiecapaciteit alleen “niet voldoende is om toegang te garanderen,” en dat de gebundelde aankoopmechanismen van de PAHO, zoals het Revolving Fund, van essentieel belang zullen zijn om ervoor te zorgen dat vaccins en andere gezondheidstechnologieën voor iedereen in de regio beschikbaar zijn.

Het Revolving Fund laat zien welke “impact we kunnen hebben wanneer we onze geschiedenis van solidariteit en samenwerking als hefboom gebruiken”, aldus de directrice. Met diezelfde geest kunnen we de medische productiecapaciteit van onze regio opbouwen om “nog meer levens te redden en te beschermen”.

Covid-situatie in regio

Wat de Covid-19-situatie in de regio betreft, meldden de landen vorige week ongeveer 1,6 miljoen gevallen en 4800 sterfgevallen – een daling van respectievelijk 0,9% en 3,5%.

Centraal-Amerika meldde een stijging van het aantal gevallen – met 54,9%, en Zuid-Amerika meldde een stijging van 2%.

In het Caribisch gebied daalde het aantal gevallen met 5,2%, en in Noord-Amerika daalde het met 4,5%.

error: Kopiëren mag niet!