Eddie Jharap over de realisatie van persoonlijke doelen

“Dromen vormen de motor van onze ontwikkeling en vooruitgang”

Eddie Jharap, de succesvolle voormalige Staatsolie-directeur, heeft via social media adviezen gedeeld met de samenleving. Het gaat over de realisatie van persoonlijke dromen en doelstellingen.

Jharap schrijft: “Ieder van ons heeft wel eens een droom. Soms droom je dat je de grote jackpot wint en nooit meer hoeft te werken of je droomt om een beroemde zanger te worden, of een schoonheidskoningin of een sportheld. Soms droom je om ook naar de universiteit te kunnen gaan, of een eigen business te beginnen. Wat je droom ook mag zijn, de realisatie daarvan is van groot belang voor zowel de persoon als voor de gemeenschap. Dromen vormen de motor van onze ontwikkeling en vooruitgang.”

Dromen zijn geen wonderen

De oud-Staatsolie baas zegt ook: “Dromen echter zijn geen wonderen. Ze geven ons geen grote “break”. Je kunt niet werkeloos stilzitten en hopen dat je droom plotseling op een dag werkelijkheid zal worden. Jij alleen, bepaalt of je droom werkelijkheid zal worden. Je moet acties ondernemen om je droom werkelijkheid te maken. Kies wel voor een realistische droom: een droom waarvoor je al enkele kiemen, zoals een training of een opleiding, in huis hebt.”

Doelen 

Jharap schrijft verder: “Maak je doel in het begin ook niet te groot of onoverzichtelijk. Verdeel de droom zo mogelijk in “hapklare brokken”, in kleine doelen, die je kunt overzien en stap voor stap kunt realiseren. Een berg verplaatst je door te beginnen met de eerste steen. Mocht je obstakels of problemen bij de realisatie van je droom tegenkomen, aarzel dan niet om hulp te vragen. Zoek naar mensen die sympathiek tegenover jou en je droom staan. Leg ze uit wat je droom inhoud, welk voordeel het voor jou, voor hen en of voor het Land zal brengen, als zij jou helpen.”

Serieusheid 

Hij besluit met de woorden: “Als mensen zien dat je heel serieus en gedreven bent, zal er hulp komen. Door de realisatie van elke stap naar je doel toe, wordt ook je zelfvertrouwen versterkt en kun je met meer zelfvertrouwen naar de volgende stap. Leg de lat dan een beetje hoger. Je zult ook steun krijgen als je kunt aangeven hoe de totale gemeenschap er voordeel van zal krijgen als ze helpen om je droom werkelijkheid te maken.”

Hij is voor zijn bewezen diensten gedecoreerd met de hoogste onderscheiding van het land: de heer Jharap is drager van het Grootlint in de Ereorde van de Gele Ster.

error: Kopiëren mag niet!