Dr. Karwan Fatah-Black over onderzoek De Nederlandsche Bank naar haar Surinaams slavernijverleden

Dr. Karwan Fatah-Black presenteerde maandag 11 juli de  onderzoeksresultaten van De Nederlandsche Bank (DNB) naar haar rol in het slavernijverleden tijdens een lezing in de vergaderzaal van het Nationaal Archief Suriname in Paramaribo.

Het onderzoek werd uitgevoerd op aandringen van De Nederlandsche Bank zelf om erachter te komen welk aandeel zij had in de slavernij periode. Gebleken is dat zij nogal een dikke vinger in de pap had bij het in standhouden van het slavernij systeem. Hun directe betrokkenheid bij het slavernijverleden was hiermee duidelijk zichtbaar en heeft DNB ook haar invloed aangewend om de afschaffing van de slavernij te vertragen.

Door toedoen van De Nederlandsche Bank werden slaveneigenaren vorstelijk beloond in ruil voor de slaven die vrijkwamen. Ook het Staatstoezicht, dat ingesteld werd na de afschaffing van de slavernij, werd door DNB voorbereid evenals dat voor de contracten bij de immigranten.

Dagblad Suriname berichtte op 1 juli al uitgebreid over het onderzoek van De Nederlandsche Bank en de door haar directeur Klaas Knot aangeboden excuses voor het slavernijverleden van de bank.

Dr. Karwan Fatah-Black doet al zo’n 13 jaar onderzoek naar de geschiedenis van Suriname en vindt het interessant om samen met Surinamers hieraan te werken. “Niet alleen naar het slavernijverleden, maar ook naar alle andere delen van de geschiedenis. Dit is een prachtige kans om de nationale geschiedenis opnieuw te onderzoeken en opnieuw te vertellen.”

In haar donderdag 14 juli uitgebracht persbericht over de lezing van dr. Fatah-Black gaat de Communicatie Dienst Suriname niet echt in op hetgeen hij allemaal heeft gezegd en hoe hij aankijkt tegen de door de heer Knot aangeboden excuses.

error: Kopiëren mag niet!