“Wie gaat een oude Piet aan het werk zetten?”

“Een ieder gaat op zijn tijd wel oud worden, maar van de oude dagen genieten kunnen velen van ons nu niet meer”, zegt een zestigplusser tijdens een gesprek met Dagblad Suriname.

De vrouw, die al om zes uur in de ochtend klaar was met haar inkopen in de stad, geeft aan dat zij helemaal niet uitkomt met haar financiën. “Ik heb nu boodschappen gedaan voor de week, maar ik weet niet hoe ik de komende week zal overleven. Door alle kleine beetjes bij elkaar te zetten is het mij gelukt enkele boodschappen te halen waaronder enkele bosjes bladgroenten en vis. Geweldige dingen kan ik mij niet permitteren, want de prijs van vis heeft mij al verrast”, zegt de zestigplusser.

“Toen ik jong was zei ik tegen mezelf, dat ik hard ga werken zodat ik van mijn oude dagen kan genieten, eten wat ik wil en genieten van alles, maar nu is het heel anders. Het is zo erg, dat enkelen van ons zelfs op hun oude dag moeten werken. Ik kan niet eens genieten van alles wat ik had gedacht. Ik werd gedwongen in mijn spaarcentjes te gaan om het alleen te kunnen overleven en dat is de  manier van leven geworden. Genieten van je oude dagen kan niet. Steeds kijken hoe je het haalt voor de komende dagen of maanden is het leven.”

Een man die ook op leeftijd is, geeft aan dat hij radeloos is. “Op 63-jarige leeftijd moet ik nog komen werken in plaats van genieten van mijn oude dagen. Wij gaan het moeten doen want een last zijn voor de kinderen wil ik niet. Mijn kinderen komen zelf amper uit met hun geld en als zij nog de zorg van mij moeten dragen wordt te veel”, benadrukt de man. De zestigplusser was ook een van de mensen die vroeg op stap was.

“Ik moet vroeg op, omdat ik mijn spullen moet komen zoeken om straks te starten met mijn werk.” Hij is namelijk schoenmaker en heeft enkele schoenen die hij af moet werken. “Ik heb een vaste persoon bij wie ik mijn benodigdheden koop en hij helpt mij graag. Ik kom heel vroeg, omdat mijn klanten vaak genoeg ook vroeg komen om de schoenen op te halen. Hoe eerder hoe beter, zo heb je de kans dat je werk ook eerder af is en dat je ook meer klanten hebt en je de klanten gelijk kan helpen in plaats van verschuiven naar een andere dag of uur van de dag. Als oude man ben ik genoodzaakt dit werk te doen. Wie gaat in hemelsnaam nu een oude Piet aan het werk zetten? De meeste banen nu zijn zwaar en ik ga mij niet op mijn gemak voelen. De tijd is ook veranderd en ergens of aan iets nu wennen gaat niet in goede aarde vallen. Dus ik ga moeten doen waarin ik goed ben en op zo een manier ook verdienen”, zegt de man.

“Ik hoop dat het goed komt, want wij als senioren burgers kunnen de stress niet aan. Wij hebben heel hard gewerkt in het verleden en wensen een gelukkige toekomst zonder stress.”

TM

error: Kopiëren mag niet!