Start gratis grofvuil ophaal gedurende twee weken in Nickerie

Naar aanleiding van recente berichtgeving over de ernst van het aantal stijgende vermoedelijke gevallen van de Ziekte van Weil in Nickerie, wordt door bestuursorganen van de ministeries van Regionale Ontwikkeling en Sport en Openbare Werken gratis grofvuil opgehaald bij de bewoners in Nickerie gedurende twee weken.

Buurten met hoog wied percelen en erven met grofvuil

In vele buurten van het district zijn er huizen en percelen die onder hoog wied staan. “De hoogte van het gras zorgt er vaak genoeg voor dat de ratten een schuilplaats vinden”, zei Anita eerder tegen Dagblad Suriname. De muizen en ratten waren er al geruime tijd, sprak een andere vrouw die meerdere malen zelfs haar beklag heeft ingeleverd het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG. In haar huis heeft ze meerdere malen een grote rat moeten doden. “Het is zo erg dat de beesten niet meer dood gaan door het gebruik van de plakkertjes die bestemd is voor muizen en ratten”, zei ze. “Ik heb zelf rattenvallen moeten maken. Ik was heel erg innovatief.”

De Ziekte van Weil heeft tal van mensenlevens gekost in Suriname, ze kan zich nog goed heugen dat er zelfs jonge kinderen overleden zijn aan de ziekte. De doden waren het gevolg van nalatigheid van de aanpak, voegde Anita toe. Dit is wat zich recent heeft afgespeeld in het district.

Vuilophaal al van start gegaan

Als eerste oplossing voor de rattenplaag problematiek moest er dringend gewerkt worden aan een schone leefomgeving. Doordat heel wat mensen grofvuil op hun erf hebben liggen worden er makkelijker verblijfsplekken gecreëerd voor de ratten. De districtscommissaris is dus ingegaan op deze kwestie en samen met het ministerie van Volksgezondheid werd er een degelijk plan in elkaar gezet om deze ziekte aan te vechten. De buurtbewoners hebben op dit moment gewacht, omdat het ophalen van grofvuil ze veel geld zou kosten. 

Van deze gelegenheid zullen de Nickerianen zeker gebruik maken om eindelijk van hun grofvuil af te kunnen komen en zichzelf vooral te beschermen tegen de ziekte. In verschillende woonwijken zijn mensen al bezig om hun grofvuil netjes op te stapelen op de bermen, wachtend op de vuilophaaldienst.

GW

error: Kopiëren mag niet!