Interview met directeur SLM roept meer vragen op

Ongeveer 2.500 passagiers gestrand

De stichting Platform Surinaamse Diaspora (PSD), een overkoepelende organisatie voor en door Diaspora, heeft een interview van de directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), Paul de Haan, van de afgelopen dagen via onder andere de zender ATV en ABC goed beluisterd. Er zijn in de afgelopen tijden zoveel berichten verspreid, dat men op een bepaald moment door de bomen het bos niet meer zag.

PSD concludeert, dat er tot op heden niet was/is voorgekomen dat een directeur van SLM uitgebreid tekst en uitleg geeft via de radio of televisie. Want passagiers wisten op den duur niet meer waar ze informatie konden inwinnen. Vanaf het bestaan van de SLM (sinds dus 1953) zijn zaken structureel mis gegaan. De kwestie van IPB is altijd een heikel punt geweest. Heel goed van de directeur dat hij het beleid van de IPB tickets heeft verscherpt. De SLM was in de loop der jaren echt een family and friends bedrijf geworden wat IPB tickets betreft. Fijn dat er een reddingsplan is opgesteld en dat deze breed besproken zal worden. PSD is benieuwd naar dit plan. 

Oplossing is totaal niet klantvriendelijk 

In het interview zegt de directeur, dat er ongeveer 2.500 passagiers zijn gestrand. Op de vraag van de journalist of de SLM extra vluchten gaat inzetten om de gestrande passagiers zo spoedig mogelijk naar hun plaats van bestemming te vervoeren, antwoordde de directeur, nee. De gestrande passagiers zullen vervoerd worden naar hun plaats van bestemming volgens de normale vluchten. Dus vanaf 20 juli zullen de passagiers geboekt worden op de nog niet verkochte stoelen van de vluchten. Dit is totaal niet klantvriendelijk. PSD vraagt SLM om dit punt opnieuw en grondig te bekijken. Hiermee herstelt de SLM haar imago schade niet.

PSD is van mening dat het de taak en verantwoordelijkheid is van de SLM om de gestrande passagiers zo spoedig mogelijk naar hun plaats van bestemming te vervoeren. Het juiste antwoord hierbij zou moeten en kunnen zijn, dat de SLM alle gestrande passagiers zal overboeken naar de concurrent, of dat het toestel dat de SLM per 20 juli ter beschikking heeft, op de vrije dagen extra zal zetten. Beseft de SLM wel wat voor narigheid zij gestrande passagiers bezorgd, daar zij niet spoedig de gestrande passagiers naar hun plaats van bestemming kan vervoeren? Mensen die werken moeten op tijd aan het werk, mensen hebben belangrijke afspraken, kinderen moeten naar school, enzovoorts.

Gedupeerden zijn aan hun lot overgelaten 

Er is geen enkele organisatie die de belangen van deze 2.500 mensen in collectief verband behartigt. De gedupeerden zijn gewoon aan hun lot overgelaten. PSD concludeert dat veel naar de reisbureaus wordt verwezen. Het moge de SLM duidelijk zijn dat de Surinaamse reisbureaus op één dezelfde vraag verschillende antwoorden geven. Communicatie kan zeker beter. Surinaamse reisbureaus zijn niet gauw geneigd in zulke gevallen als de passagiers er om vragen, het geld terug te geven. Als de passagiers erop blijven aandringen, dan zeggen ze, restitutie kan minimaal 3 maanden duren voordat er een beslissing is genomen. Terwijl als je dan in contact treedt met de luchtvaartmaatschappij, dan krijg je binnen enkele dagen je geld terug.

De luchtvaartmaatschappijen moeten het reisbureau personeel trainen dat zij een uniform antwoord geven. Intussen heeft de concurrent (de KLM) de ticketprijs van enkele vluchten aangepast naar onder andere US$ 2.568 voor een enkele reis van en naar Paramaribo. De concurrent heeft nu kans gezien het bloed onder de nagels van de Surinamers vandaan te halen. Het is de taak van de Surinaamse autoriteiten, met name de minister van TCT van Suriname, om met de concurrent te gaan praten, dat het zo niet kan.

De concurrent heeft een vergunning gehad om mensen te vervoeren voor een redelijke en betaalbare prijs. En vooral waar de concurrent het monopolie positie heeft, moet men niet proberen het bloed onder de nagels van de Surinamers te halen. Terwijl de Amsterdam – Paramaribo v.v. vlucht de hoogste bezettingsgraad kent en de hoogste winstmarge heeft.

PSD roept op tot meer dialoog, betere communicatie, inzetten van het reddingsplan en het niet verder duperen van de passagiers en het reizigerspubliek. De relatie Suriname-Nederland is aan het herstellen en in september zal premier Mark Rutte naar Suriname gaan. KLM/SLM kan en moet op de agenda zodat bezoeken aan beide landen kunnen toenemen. PSD spreekt haar vertrouwen uit aan de SLM, maar het moet anders, beter en vooral de communicatie kan sterker. Aldus een persbericht van Stg. Platform Surinaamse Diaspora.

error: Kopiëren mag niet!