In Nederland gestrande SLM-reizigers met de handen in het haar – SLM laat niets van zich horen….

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, heeft onlangs zeker acht van haar vluchten Amsterdam-Paramaribo vice-versa plotseling, feitelijk een dag vantevoren, geschrapt en daar worden allerlei oorzaken voor aangevoerd door de leiding van de luchtvaartmaatschappij. Feit is, dat zeker een aantal honderden reizigers door die plotselinge gecancelde vluchten is gestrand. De SLM lijkt zich het lot van haar gestrande passagiers echter niet aan te trekken.

Een van de wanhopige passagiers die in Amsterdam is gestrand heeft via e-mail de redactie van Dagblad Suriname benaderd. De man weet gewoon niet waar hij en zijn vrouw aan toe zijn.

“Wat is er aan de hand?”

“Wat is er aan de hand? Mijn vrouw en ik zitten al sinds 3 juli, samen met twee kleinkinderen (…)  vast in Nederland, omdat de SLM dus álle vluchten van Amsterdam naar Paramaribo heeft opgeschort. Wegens ‘operationele’ problemen. En we hebben geen idee waar we terecht kunnen met ons probleem.”

De zeer gedupeerde reiziger, die in extra kosten wordt gestort vanwege het langere gedwongen verblijf in Nederland, laat weten, dat hij contact heeft gezocht met het reisbureau waar hij de vlucht had geboekt. “Dat reisbureau weet niks. Het ministerie van Transport reageert niet. De SLM reageert niet.”

“Hoe en wanneer kunnen we terug?”

“En de heer De Haan verkondigt doodleuk, dat hij vanaf de 20e juli weer regionale vluchten gaat inzetten. Maar, how about alle gestrande reizigers? Daar wordt geen woord over gerept. Schande hoor. Het kan toch niet zo zijn, dat we gewoon aan ons lot worden overgelaten? Hoe en wanneer kunnen we terug?’, vraagt de gestrande reiziger zich wanhopig af.

De Haan: “We zullen contact maken met dat reisbureau”

In een eerste korte reactie tegenover Dagblad Suriname zegt Paul de Haan: “We zullen contact maken met dat reisbureau (Red.: van die heer) en de situatie oplossen.” Maar, De Haan is niet bekend met de naam van de persoon die contact opnam met Dagblad Suriname en op de vraag vervolgens aan hem wat de SLM doet met alle andere gestrande passagiers kwam geen reactie. Reizigers die uiteraard op diverse locaties hun vluchten hebben geboekt. 

Op de vraag binnen welke termijn al die reizigers te horen krijgen hoe en wanneer ze terug kunnen vliegen naar Paramaribo, kwam ook geen antwoord van de SLM CEO. Geen enkele informatie wordt daarover verstrekt door de SLM via haar mediakanalen…….., terwijl die gestrande reizigers simpelweg geïnformeerd willen worden, door wie dan ook, als ze maar weten waar ze aan toe zijn. 

Communicatie

Kortom, het schort bij de SLM-top niet alleen een gebrekkige communicatie naar het personeel toe – waarover de bond binnen de SLM onlangs nog aan de bel trok -, maar het schort in algemene zin aan de communicatie vanuit deze luchtvaartmaatschappij.

Let wel, onlangs werd Hennah Draaibaar nog aangetrokken als communicatiedeskundige om de externe communicatie van de SLM te verbeteren, maar er is geen enkele verbetering in de communicatie waar te nemen. Van enige communicatie-deskundigheid lijkt geen enkele sprake te zijn. “SLM wil haar personeel, de reizigers en de media intensiever blijven informeren over de ontwikkelingen binnen het bedrijf”, schreef CEO Paul de Haan in januari van dit jaar nog in een directie bekendmaking naar aanleiding van het aantrekken van mevrouw Draaibaar. Maar, zoals zo vaak het geval is, het is gebleven bij woorden.

De woordvoerder van de SLM, Andy Vliese, reageert op de vragen van Dagblad Suriname slechts met: “Gm”. ….

SLM-top werkt mee aan eigen ondergang SLM

De recent geannuleerde vluchten, zeker acht in getal, zijn het toonbeeld van een zinkend schip. Welke redenen de SLM-top ook in haar korte communique aangeef voor de annuleringen, iedereen weet zo langzamerhand dat de echte redenen – in de financiële sfeer – niet worden vermeld. De SLM werkt aan een herstelplan, maar of een dergelijk plan de luchtvaartmaatschappij nog van een gewisse verdrinkingsdood kan redden is zeer de vraag. Het bedrijf genereert amper inkomsten en betaalt zich scheel aan kosten om her en der weer een toestel in te kunnen huren. Zonder inkomsten om winst te kunnen draaien werkt de SLM mee aan haar eigen ondergang.

SLM-CEO lijkt zich weinig aan te trekken van het lot van haar reizigers

Overigens, in ieder uitgebracht SLM communiqué over vluchtperikelen,  eindigt de directie/directeur met de cliché verworden tekst: “Wij bieden onze reizigers onze excuses aan voor het ontstane ongerief.” Inmiddels is dit een dooddoener gebleken. Immers, de SLM-top lijkt zich weinig aan te trekken van het lot van degenen die de SLM nog een beetje in de lucht proberen te houden: haar klanten, de reizigers.

PK

error: Kopiëren mag niet!