CARPHA-directrice brengt bezoek aan ministerie van Volksgezondheid

De directrice van de CARPHA (Caribbean Public Health Agency), dr. Joy St. John, heeft een kennismakingsbezoek gebracht aan het ministerie van Volksgezondheid. Minister Amar Ramadhin heeft samen met de directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, gesprekken gevoerd met haar over de samenwerking en ondersteuning van de CARPHA. Suriname is één van de lidstaten van de CARPHA.

De Caribbean Public Health Agency is de regionale volksgezondheid instantie voor het Caribisch gebied. Het werd in juli 2011 wettelijk opgericht door een intergouvernementele overeenkomst ondertekend door de lidstaten van de Caribische Gemeenschap en begon in januari 2013 te functioneren. Het agentschap rationaliseert de volksgezondheid regelingen in de regio door de functies van vijf Caribische regionale gezondheidsinstituten (RHI’s) te combineren tot een enkele instantie, te weten: Caribbean Environmental Health Institute (CEHI), Caribisch Epidemiologisch Centrum (CAREC), Caribbean Food and Nutrition Institute (CFNI), Caribische Gezondheidsonderzoeksraad (CHRC) en Caribbean Regional Drug Testing Laboratory (CRDTL).

CARPHA brengt deze RHI’s samen als één sterke kracht onder een paraplu voor de volksgezondheid, waaronder problemen die een regionale reactie vereisen, kunnen worden aangepakt:

  1. Noodmaatregelen bij rampen (orkanen, aardbevingen, overstromingen),
  2. Het toezicht op en het beheer van niet-overdraagbare ziekten (NDC’s) die epidemische proporties hebben aangenomen, zoals obesitas, kanker, hartaandoeningen en diabetes.
  3. De surveillance en het beheer van overdraagbare ziekten (CD’s), waaronder HIV AIDS; opnieuw opduikende ziekten, zoals tuberculose in verband met HIV/AIDS; en nieuwe overdraagbare ziekten die nu endemisch zijn in de regio
  4. De surveillance en preventie van verwondingen, geweld en werkgerelateerde ziekten.
  5. Bijdrage aan wereldwijde gezondheidsovereenkomsten en naleving van internationale gezondheidsregelgeving.

Minister Ramadhin is CARPHA zeer dankbaar voor de ondersteuning die wordt geboden en kijkt uit naar verdere samenwerking en versterken van de band met CARPHA. Er worden op regelmatige basis trainingen aangeboden vanuit de CARPHA aan het ministerie van Volksgezondheid op diverse medisch-technische gebieden.

error: Kopiëren mag niet!