Oplossingsmodellen voor ziekte van Weil moeten burgers in Nickerie helpen

De Nickerianen zijn recentelijk weer opgeschrokken met het verhaal van de ernstige “Ziekte van Weil” die na jaren weer is opgedoken in het district. De burgers daar vinden het initiatief van werkgroepen die de ziekte willen aanvechten een goede start naar verbetering. 

Ziekte van Weil

De Ziekte van Weil of leptospirose wordt veroorzaakt door Leptospiren, die treden via wondjes of slijmvliezen van mond, neus of ogen, mogelijk door water verweekte huid, actief het lichaam binnen. Daar verspreiden ze zich onmiddellijk in het bloed en de organen. Deze aandoening kan dodelijk zijn voor de mens. Door het ministerie van Volksgezondheidszorg is er ingesprongen om de mogelijke verspreiding van deze ziekte tegen te gaan.

Buurten met hoog wied op percelen

In vele buurten van het district zijn huizen en percelen die onder hoog wied staan. “De hoogte van het gras zorgt er vaak genoeg voor dat de ratten een schuilplaats daar vinden”, zegt Anita tegen Dagblad Suriname.

Muizen en ratten waren er al geruime tijd, zegt een andere vrouw die meerdere malen haar beklag heeft gedaan bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, het BOG. In haar huis heeft ze meerdere malen een heel grote rat moeten doden. “Het is zo erg, dat de beesten niet meer doodgaan door het gebruik van de plakkertjes die bestemd zijn voor muizen en ratten”, zegt ze lachend. “Ik heb zelf rattenvallen moeten maken”, geeft ze verder aan. “Ik was heel erg innovatief”, zegt ze.

De Ziekte van Weil heeft tal van mensen het leven gekost in Suriname, ze kan zich nog goed heugen dat er ook jonge kinderen overleden zijn aan deze ziekte. De dodelijke resultaten kwamen door nalatigheid in de aanpak ervan, voegt ze er kort aan toe.

Ophaal grofvuil

Het is de bedoeling dat alle erven opgeschoond moeten worden en dat vooral grof vuil verwijderd wordt van de erven. De meeste mensen hebben ergens nog een auto, ijskast of wasmachine staan die als schuilplaats voor de rat kan dienen. Na de waarschijnlijke stijging van gemelde gevallen werd onmiddellijk aan de bel getrokken om deze plaag weer te bestrijden. Niet alle buurten zijn nog aan gedaan wat dit betreft. De mensen wachten wel op de ophaalbeurten die hen beloofd is, maar volgens hen worden eerst de buurten waar het hoogstwaarschijnlijk erger is eerst aangepakt en daarna de resterende buurten.

De burgers roepen anderen op om ook te letten op hun omgeving om zodoende zichzelf en anderen te beschermen tegen deze gevaarlijke ziekte. “Door toezicht te houden op je eigen omgeving houd je jezelf en andere veilig”, zegt Anita krachtig. Ze is ervan overtuigd dat het probleem opgelost kan worden, omdat dit al eerder het geval is geweest. Dit moet volgens haar geen probleem zijn voor de mensen.

GW

error: Kopiëren mag niet!