Monique Pool ontvangt hoogste Franse onderscheiding

Monique Pool, oprichter van Green Heritage Fund Suriname en nationaal en internationaal bekend vanwege haar inzet voor de bescherming van onder andere luiaards en de aandacht die zij vraagt voor dolfijnen in de Surinaamse wateren, ontving vrijdag 8 juli een bijzondere erkenning, de medaille “Chevalier de la Légion d´Honneur, van de Republiek Frankrijk.

Chargé d’Affaires, José Gomez, reikte aan Pool deze speciale onderscheiding uit. Pool staat ook bekend om haar inzet voor behoud van het mariene leven in Suriname. Gomez zei in zijn toespraak, dat de onderzoeken van Pool van een hoge kwaliteit zijn. Hij haalde ook de vastberadenheid van Pool aan om waardevolle data te verschaffen.

Met het decoreren van Pool wil Frankrijk eer betonen aan haar inzet om de natuur te beschermen en de biodiversiteit te behouden. Dit geldt ook voor haar strijd tegen klimaatverandering. Gomez zei, dat deze daden van essentieel belang zijn voor de gehele wereld. Hij noemde verschillende merkbare veranderingen van het klimaat zoals overstromingen, droogte en stijgende temperaturen die effect hebben op miljoenen mensen op deze planeet.

Prioriteit

“Frankrijk heeft deze zaken tot prioriteit gemaakt van haar internationale acties”, zei Gomez. In dit verband noemde hij de ‘Paris agreement’ welke in 2015 werd aangenomen, dat de markering was van een belangrijke stap voorwaarts. “Frankrijk werkt eraan om allianties te bevorderen die het regenwoud en de oceanen beschermen”, vervolgde Gomez. Hij merkte ook op, dat de strijd om deze planeet, die de wereld gemeenschappelijk deelt, niet door individuele landen kan worden gevoerd maar door de internationale gemeenschap als een geheel. Van groot belang is dat de verschillende stakeholders voor een algemene bewustwording ten aanzien van de uitdagingen zorgen onder de mensen. “Dat is precies wat mevrouw Pool heeft gedaan, in termen van educatie, informatie en algemene bewustwording”, benadrukte Gomez. “Daarom heeft de Franse overheid besloten om u te waarderen met de medaille Chevalier de la Légion d´Honneur.” De Légion d´Honneur is door Napoleon ingesteld en behoort tot de hoogste onderscheiding van Frankrijk.

Monique Pool: “Ik voel me nederig”

Pool bedankte de Franse overheid voor de onderscheiding. Zij voegde daar wel aan toe, dat zij dit niet alleen heeft bereikt. “Ik voel me nederig en zou hier niet staan als ik niet de steun had van mijn ouders en familie, mijn ongelooflijke vrijwilligers en mijn collega’s. Ook het in 2005 opgerichte Green Heritage Fund Suriname zou zijn werk niet kunnen doen zonder onze donateurs, sponsors en partnerorganisaties”, liet Pool weten.

Niet politiek

Zij had ook een boodschap. “Natuurbescherming mag geen politieke kwestie zijn. Het mag geen economisch probleem zijn. Het zou een kwestie van leven en dood moeten zijn voor de mensheid”, gaf Pool de aanwezigen mee. Ook zei ze onder andere, dat in haar werk om de natuur en dieren in het wild te beschermen, zei altijd één ding duidelijk heeft gemaakt en dat is dat de mens slechts een deel is van een groter universum. Pool wees ook op het belang van gezonde ecosystemen, die belangrijk zijn voor ons welzijn, voedselzekerheid en algemene veiligheid.

“We moeten daarom erkennen, rekening houdend met de concepten One Health en One Welfare, dat de mondiale gezondheid en het welzijn van mens en dier van elkaar afhankelijk zijn.”

Zij verduidelijkte dat een gezonde natuur gezondheid voor iedereen betekent.

“Ik kan alleen maar zeggen, dat er een spanning bestaat tussen het exploiteren van wilde dieren voor economisch gewin en instandhouding”, liet zij tijdens haar toespraak weten.

“Ik geef de schuld aan onze politici en beleidsmakers”

“Ik geef de schuld aan onze politici en beleidsmakers die er niet in zijn geslaagd om op dit gebied beleid te maken. Het ontbrak hen aan de visie om op een andere manier met onze natuurlijke hulpbronnen om te gaan dan ze te gelde te maken. Ze misten inzicht in hoe een levende hulpbron te behandelen als een van de meest waardevolle hulpbronnen die je hebt. Het wordt nu tijd dat Suriname gaat investeren in het cultiveren van levende rijkdommen, in plaats van het exploiteren van de populaties wilde dieren die niet zijn onderzocht. Zodat we onze bossen, afhankelijk van de diensten die al deze dieren leveren, de komende jaren niet zullen zien verdwijnen”, sprak Pool.

President Santokhi: “Je werk is belangrijk voor ons land”

President Chandrikapersad Santokhi zei trots te zijn en dat Pool voor positieve media-aandacht nationaal en internationaal heeft gezorgd voor het groene Suriname. “Je werk is belangrijk voor ons land en wij houden onze deuren open om te luisteren naar jouw zienswijzen”, zei de president. Vooral hoe economische ontwikkeling in balans gehouden kan worden met natuur en ‘wildlife’. President Santokhi zei in de eerste plaats, dat hij en zijn regeerteam “very happy” zijn met de onderscheiding van Pool. Hij onthulde ook, dat “madam Pool policy advisor is op zijn kabinet”. “She is the chairperson of the committee of CARICOM in my Cabinet”, zei de president.

Caricom

Pool bevestigde zitting te hebben bij de Caricomdesk bij het Kabinet van de President. “Dat heeft te maken met het voorzitterschap van Suriname van de Caricom, dit is een tijdelijke commissie en wij ondersteunen zodat wij goed voorbereid naar alle vergaderingen kunnen gaan. Ook dat het voorzitterschap van Suriname op de juiste wijze wordt vormgegeven”, verduidelijkte Pool. Hierbinnen doet zij specifiek ‘Climate change’, maar is ook verantwoordelijk voor de gang van zaken van de commissie.

RB  

error: Kopiëren mag niet!