De prijs van fruit vliegt de pan uit

Bijna alle prijzen zijn overdreven verhoogd, maar de prijzen van fruit spant de kroon, zegt een vrouw in gesprek met Dagblad Suriname.

“Ik vraag me af waarom fruit zo duur moet zijn en nu worden ze ook nog per stuk verkocht. Vruchten komen van uit de natuur, zelfs uit onze grond en dan nog moeten wij zo duur betalen. Opgelet, straks gaan wij ook voor zuurstof moeten betalen, want een ieder die je vraagt geeft aan dat zij speciale mest zetten en of extra zorgen en dat veel dingen over het algemeen duur zijn geworden. Die manja die ik nog in mijn jongere jaren bij mijn overbuurman plukte, wordt niet ver van mijn huis verkocht voor SRD 75 voor net drie kleine en dat is nog goedkoop. Ik liep een paar dagen terug de markt in en zag een grote aantrekkelijke manja. De prijs per stuk was SRD 200, ik voelde mijn maag helemaal omdraaien. De standhouder gaf doodgewoon aan dat alles duur is, dus wij gaan ook moeten verhogen. Wat gebeurt er in ons land?”, vraagt de vrouw zich af.   

“Het is nu bijna overal slap met de verkoop”, zegt een man die fruit verkoopt  langs de straat. “Eerder kreeg ik nog veel klanten, ongeveer vijftig binnen enkele dagen, maar nu heb ik in drie dagen ongeveer maar twintig klanten gehad. Het kan wel zijn dat de prijzen een grote rol spelen, want velen geven het ook aan. Zolang een klant komt en naar de prijs vraagt, kijkt die zo vreemd aan alsof je een andere taal praat of loopt daarna weg. Een hoop sinaasappels is tussen de SRD 35 en SRD 75 te vinden. De kleine tussen SRD 25 en SRD 30 en manja’s tussen SRD 50  en SRD 150. Van SRD 30 zijn er ook, maar die zijn de kleine. Aan de prijzen kunnen wij niet echt veel doen, anders eten wij uiteindelijk niet”, benadrukt de verkoper.”

“Vaak genoeg verzachten wij de prijs wel voor de klanten, maar veel kan niet gedaan worden. Ook al komt het fruit vanuit de natuur, maar de zorg doen wij. Ik bijvoorbeeld zorg ervoor, dat de bomen goed mest krijgen, medicatie tegen insecten, dat de vruchten beschermd zijn zodat ze niet gegeten worden door vogels of andere diersoorten. En dit alles kost geld. Veel van de middelen en alles eromheen is duur, dus het ligt niet aan ons. De prijzen van alle dingen worden verhoogd, maar er komt wel een tijd dat de dingen in prijs redelijk zullen zijn, maar wanneer weet ik niet. Je kan  nu van alles verwachten”, zegt de verkoper. 

TM

error: Kopiëren mag niet!