Was de Roswell UFO van 8 juli 1947 een weerballon?

Roswell 75 jaar later: een vooraanstaand Brits UFO-expert zegt in de Britse krant Daily Mail, dat hij nog steeds niet zeker weet of de ‘Roswell’ vliegende schotel echt is neergestort in de woestijn van New Mexico – en vraagt zich af of de VS het heeft gebruikt om een geheime vliegtuigcrash te verdoezelen.

Op 8 juli 1947 kondigde het Amerikaanse leger aan dat het een vliegende schotel in zijn bezit had. Maar, in minder dan 24 uur veranderde het verhaal van een UFO in een weerballon

Nick Pope, die van 1991 tot 1994 het UFO-project van de Britse regering leidde, zegt nu dat als dit een dekmantel was, het een van de beste in de Amerikaanse geschiedenis was. Tegenwoordig is Roswell meer een grap geworden dan een UFO-waarneming.

Pope zegt, dat de cover-up mogelijk een topgeheim wapen betrof.

Schokgolven door vondst ‘UFO’

Het nieuws van een UFO-crash in Roswell, New Mexico, zorgde voor schokgolven door het hele land, maar wat ooit de kop van een krant was op 8 juli 1947 lijkt nu niets meer te zijn dan een legende. 

Nick Pope: “Het Amerikaanse leger bracht een persbericht uit dat ze een vliegende schijf had gevonden, waarvan ze zeiden dat het een van die raadselachtige schijven was die in de VS weken daarvoor waren gespot.

Maar, 24 uur later draaiden ze het verhaal volledig om.”

Irving Newton, Met. Officier bij Roswell USAFB, New Mexico, houdt puin vast van een vermeende vliegende schotel gevonden door rancher Mac Brazel, volgens de Amerikaanse luchtmacht een weerballon.

Als het puin in Roswell niet van deze wereld was, dan zou dit een van de beste coverstory’s in de Amerikaanse geschiedenis kunnen zijn, aldus Pope.

“Ik zeg niet dat dit opzettelijk is, maar het beste coververhaal is het verhaal dat je aan het lachen maakt, je ogen doet rollen. Als iets een grap wordt, dan willen serieuze politici, militairen, wetenschappers en journalisten het niet aanraken of als ze dat wel doen, komen ze vanuit een perspectief dat ze het niet echt geloven.”

“Geen vliegende schotel maar een radar-tracking ballon”

De ‘180 narratieve flip’, zoals Pope het noemt, verwijst naar de inlichtingendienst van de 509th Bombardment Group die die dag om 12.00 uur bekendmaakte, dat ze in het bezit was van een vliegende schotel en vervolgens verklaarde, dat later door militaire functionarissen werd vastgesteld dat het een radar-tracking ballon was.

“Ik ben er nog niet uit”, zegt Pope in antwoord op de vraag of hij gelooft dat het een buitenaards vliegtuig was dat 75 jaar geleden op de ranch neerstortte. “Hoezeer ik ook in het leven daarbuiten geloof, ik ben niet zeker van dat bezoek in Roswell.”

De vinder, de boer Brazel

Het wrak werd voor het eerst ontdekt door W.W. ‘Mac’ Brazel, die zijn schapen naar een nabijgelegen beekje bracht. Brazel zag het puin op zijn land en belde de autoriteiten die ter plaatse kwamen voor een diepere analyse – waarbij ze vaststelden dat het ging een vliegende schotel.

The Roswell Daily Record zette het verhaal snel op de voorpagina met de kop: “RAAF Captures Flying Saucer On Ranch in Roswell Region.’

Het verhaal beschreef het puin als een metaalachtig, licht maar sterk materiaal.

Maar, de opwinding was in een oogwenk verdwenen en niemand dacht er twee keer over na.

“De ochtendkrant was het venster op de wereld”

Het einde van de jaren veertig was een tijdperk waarin het vertrouwen in de overheid en het leger erg groot was en het was een tijdperk vóór internet en sociale media.

“Omdat de meeste mensen geen telefoon hadden, was de ochtendkrant hun venster op de wereld. Ik denk dat het als evangelie werd behandeld.”

Pope wees er ook op. dat alle UFO-boeken die in de jaren vijftig tot zestig zijn geschreven, geen informatie bevatten over de Roswell-gebeurtenis. “Het stilzwijgen van het verhaal was zo effectief.”

Pope zegt tot slot, dat het fascinerend zou zijn als de 75 jaar oude zaak zou kunnen worden opgelost en als het resultaat zou zijn, dat het puin werkelijk afkomstig was van een UFO.

error: Kopiëren mag niet!