Nieuwe Omicron-subvariant Centaurus steekt kop op

Er staat een nieuwe Omicron-subvariant op de radar van de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO – een die volgens sommige wetenschappers waarschijnlijk snel de plaats zal innemen van de huidige varianten en een nieuwe infectiegolf zal aanjagen.

De nieuwe subvariant, die officieel nog geen naam heeft maar informeel BA.2.75 of Centaurus genoemd wordt, is een mutatie van de BA.2-variant die begin dit jaar korte tijd dominant was in onder meer Europa.

Het gaat dus opnieuw om een versie van de Omicron-variant, die sinds het begin van het jaar het wereldwijde Coronalandschap domineert. Sinds de opkomst van Omicron zijn er – behalve de subvarianten – geen nieuwe varianten van het coronavirus meer opgedoken.

Centaurus voor het eerst in India geregistreerd

De nieuwe subvariant is voor het eerst opgedoken in India en rukt daar snel op. Ze concurreert er met de BA.5-subvariant die momenteel de wereld overspoelt, en die bij ons mede verantwoordelijk is voor de huidige zomergolf. Begin juli was Centaurus in India al goed voor bijna een kwart van de onderzochte positieve coronatests. De nieuwe subvariant komt het meest voor in de regio Mumbai.

Nieuwe variant al in zeker 10 landen verspreid

Intussen heeft de nieuwe subvariant zich ook al verspreid naar tien andere landen, waaronder Australië, Japan, Canada en de VS. In het Verenigd Koninkrijk werden al vijf besmettingen ontdekt, in Duitsland twee.

In België is BA.2.75 nog niet waargenomen, maar volgens wetenschappers is dat slechts een kwestie van tijd. 

Hoewel er nog veel onduidelijkheid is over de nieuwe subvariant, baart het experts zorgen dat Centaurus veel mutaties heeft ondergaan. Zo heeft BA.2.75 acht extra mutaties op de spike-eiwitten in vergelijking met BA.2. Die spike-eiwitten spelen een centrale rol bij het binnendringen van het virus in cellen, waardoor deze subvariant vele malen besmettelijker zou kunnen zijn dan zijn voorgangers.

Dat zou kunnen betekenen dat wie onlangs corona had, opnieuw besmet kan worden.

Verschillende wetenschappers luiden de alarmbel nu deze nieuwe variant in opmars is terwijl het grootste deel van de wereld de Corona-maatregelen heeft laten varen.

error: Kopiëren mag niet!