Pamaaka eisen inspraak in beslissingen eigen woongebied

De toegangsweg naar de Merian-goudmijn van Newmont Suriname is sinds zondag gebarricadeerd door ontevreden bewoners uit de omgeving. Niets kan in en uit bij het bedrijf. De Pamaaka gemeenschap is vooral ontevreden over het feit dat gemaakte afspraken met de gemeenschap niet worden nageleefd. Dit zeggen enkele bewoners. Een van hen is Adam Ceder die zegt, dat er bij de afspraken met de multinational er inspraak was overeengekomen met de gemeenschap en de granman. 

Volgens Ceder is er van die inspraak nu bitter weinig over, omdat alles nu slechts via de granman loopt. De gemeenschap voelt zich hierdoor buitengesloten. “Nu beslist de granman en weet het volk niet wat gebeurt. Ze hebben de granman als partner genomen en niemand bekommert zich over het volk en dat is het probleem hier. De granman is van Newmont geworden. Onze afspraken worden niet nagekomen.” 

Ceder laat weten dat in het begin er afspraken waren gemaakt, waarbij de noden van de plaatselijke bevolking in een ‘bigi krutu’ zouden worden besproken. “Maar, dat gebeurt niet. We krijgen geen enkele informatie. Als wij iets willen dan zouden wij dat aan Newmont moeten aangeven en er is een fonds, maar nu gebeurt er niets. Men luistert alleen naar de granman.”

Ook een stichting die door de hoofdkapiteinen was aangesteld om op te komen voor de belangen van de gemeenschap in samenwerking met de multinational is buitenspel gezet, laat Ceder weten. “En als wij de multinational wat vragen, dan krijgen wij het niet”, benadrukt hij. Ze werken rechtstreeks met de granman. Hij wijst op de voordelen van die stichting, die toen onderhandelde en opkwam voor de gemeenschap. “Maar, nu is die stichting uit de structuur gehaald door de granman.”

Achteruitgang

Voor de gemeenschap betekent dit achteruitgang, licht Ceder toe. “We hebben om een vergadering gevraagd om verslag te geven maar de Granman is weggegaan. Ook een tweede vergadering is niet gelukt. Concreet is de eis van de gemeenschap om de afspraken met Newmont terug te draaien zoals het was. We eisen dat er weer inspraak is conform onze overeenkomst dat zodra er iets is aan de hand is dit in een ‘Gran Krutu’ besproken wordt. Deze afspraak was er met het traditioneel gezag en de gemeenschap.” 

Hiermee geeft Ceder aan, dat de overlegstructuur wordt hersteld. Het is voor de bewoners onverteerbaar dat in hun woongebied wordt gewerkt zonder dat de afspraken worden nageleefd, vandaar dat zij de weg hebben gebarricadeerd. De gemeenschap is extra geprikkeld nu zij maandenlang onder water heeft gelegen. “Niemand is hier komen kijken, op iemand van de bestuursdienst na.” Ondertussen is het water weer gedaald, maar de schade is er nog.

RB

error: Kopiëren mag niet!