Consumentenprijzen stijgen

De gestegen wisselkoers, stijging van wereldmarkprijzen van goederen en diensten en de verhoogde brandstofprijzen zijn er de voornaamste oorzaken van, dat de consumentenprijzen van verschillende goederen in de winkels de afgelopen weken zijn gestegen.

De prijzen van bijna alle goederen, zowel de geïmporteerde als de lokaal geproduceerde, zijn sinds kort tussen de 5 en 20 procent gestegen. Alleen de prijzen van de zogenoemde goederen van eerste levensbehoeften, zoals suiker, zout, aardappelen en uien zijn constant gebleven. Maar, ook de prijs van deze goederen op de wereldmarkt staan onder druk van de ontwikkelingen in de wereld.

Zoals altijd het geval is geweest, zijn de effecten van de laatste brandstofverhogingen direct merkbaar in de economie. De prijzen van bepaalde goederen en diensten ondergingen nagenoeg gelijk een verhoging. De prijs van bepaalde landbouwproducten en producten uit de visserij gingen gelijk omhoog met gemiddeld tussen de 5 en 15%. Dit is niet verwonderlijk, omdat de productiesector niet alleen draait op diesel, waarvan de prijs niet verhoogd is, maar voor een belangrijk deel ook afhankelijk is van benzine.

De bevolkings- en kustvisserij die voor 100 procent de lokale marktbehoefte aan vis voorziet, draait immers uitsluitend op benzine. Door de prijsverhoging van de brandstof zijn bovendien ook de prijzen van alle andere inputs gestegen. Dit geldt ook voor alle andere sectoren in de economie. Hoewel de regering de verhoging van de brandstofprijzen zo minimaal mogelijk heeft trachten te houden, kon niet voorkomen worden dat een en ander verder zou doorwerking op prijzen van goederen en diensten in de verschillende sectoren.

Importproducten

Deze week zijn de prijzen van kippenvoer met 4 tot 5% verhoogd. Veevoerproducenten zeggen er niet onderuit te komen om dit te doen, omdat de prijzen van maïs en soja in de wereld aan het stijgen zijn. Ook de prijs van lokaal geproduceerde breukrijst is lichtelijke gestegen van SRD 11.000 naar SRD 13.000 per ton. De laatste prijsverhoging van veevoer dateert van april dit jaar. De prijs van veevoer werd toen met 15 tot 20% verhoogd. De consumentenprijs van kip en eieren stegen daardoor. Ook deze keer zal het effect op de prijs van kip en kipproducten niet uitblijven, hoewel naar verwachting relatief minder dan de vorige keer.  

Importeurs wijzen erop dat door de ontwikkelingen in de wereld de prijzen van alle goederen  en diensten zijn gestegen. Ook de vrachtkosten om de producten naar Suriname te verschepen zijn flink gestegen. Dit alles werkt door op de prijs voor de consument. Op de geïmporteerde producten moeten bovendien nog invoerrechten worden betaald. Deze worden berekend aan de hand van de Centrale Bank koers.

De afgelopen weken zijn de wisselkoersen voor de US$ en de Euro gestegen. Was de wisselkoers voor de US dollar enige tijd stabiel gebleven rond de SRD 21, de laatste weken is deze geleidelijk gestegen naar nu rond de SRD 22,50. Op de valutamarkt wordt de US dollar zelfs voor boven de SRD 23 verhandeld.

SS

error: Kopiëren mag niet!