Bouwvakkers: “Het weer speelt ook een belangrijke rol”

“Het weer speelt ook een grote rol als het om mijn werk gaat’, zeg Ramsoer tijdens een gesprek met Dagblad Suriname. Hij is bouwvakker en geeft aan, dat hij vaak moet stoppen met werken als het hard begint te regenen.

“Ik heb het ook gezien bij de standhouders langs de straat, maar het is iets waaraan je niets kan doen. In mijn geval stoppen wij met werken, wanneer het begint te regenen. Het duurt soms maar voor even en soms ook langer, dus het weer bepaalt je werk. Als er al een dak is dan heb je geluk, maar voor de rest is het afwachten. Je gaat het moeten doen, want werk is werk. Om een ander werk nu te zoeken, is het lang wachten.”

Ramsoer zegt ook, dat hij langer dan een jaar zonder een werk zat. “Waarmee ik nu bezig ben, is geen vaste baan, maar ik verdien. Toen had ik helemaal niets. Ondanks dat ik enkele klusjes deed, kwam ik toch niet uit. Alles is zo duur en moeilijk te bereiken, samen met het gezin iets doen is ook een grote uitgave”, zegt Ramsoer. “Vroeger was ik gewend elk weekend iets leuks te doen met mijn gezin en die van mijn broers erbij, maar nu kan het niet. Slechts een keer in een maand doen we samen iets. Het was niet eens iets groot, als wij lekker eten hadden en een tot twee flessen sterke drank dan waren wij goed. Natuurlijk met kaarten en muziek erbij, maar nu kan je niet meer zo uitgebreid genieten. Een kip vind je in de prijsklasse van SRD 150 tot SRD 200. Met meerdere gezinnen zit je al op vier maal dat bedrag. Dan komen rijst, groenten, versnaperingen, gebakjes, softdrinks en twee flessen sterk erbij. Dan kom je nu al op SRD 3.000 in eens. Door passen en meten lukt het wel, maar je gaat toch anders moeten denken. Voor nu kijk ik naar het weer en natuurlijk ook een tussenbaan.” 

Een bouwvakker geeft aan dat hij nu zonder werk zit. “De baas voor wie ik werkte heeft alles stopgezet.” De dingen zijn duur geworden en geeft hij aan dat hij even weer gaat moeten sparen.

“Mijn werkdagen zijn wel betaald, maar dan zit ik nu zonder werk. Je ziet wel veel mensen bouwen, maar enkelen van hen hebben hun vaste mensen al of die werken met familie want iemand in dienst nemen nu is ook geen grap. Vandaar dat velen werken met mensen die zij al kennen. Ik hoop dat ik een werk kan vinden. Wij zijn intussen al in een nieuwe maand en ik heb niet eens mijn nutsvoorzieningen kunnen betalen en niet eens de huur. Ik kan alleen eten en het voor even overleven, dankzij mijn vrouw die werkt, maar haar inkomsten zijn ook niet zo veel. Zij zorgt voor voeding voor nu en de nodige dingen voor school. Mie hoop dat a weer hori, want dat is ook een ander hoofdstuk.”

TM

error: Kopiëren mag niet!