Van coupplegers naar oprichting NDP 35 jaar geleden

Paarse partij viert bigi jari 

De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft maandag haar 35-jarig bestaan gevierd. De NDP is momenteel een van de grootste politieke partijen in Suriname. In het huidig parlement heeft de NDP 16 van de 51 leden, en is de enige partij met volksvertegenwoordigers uit elk district van ons land. De NDP is meerdere malen in de regering geweest. Laatstelijk vormden zij de regering van 2015 tot 2020. De partij had toen een historisch aantal van 26 zetels in De Nationale Assemblee, DNA. 

De NDP is opgericht op 4 juli 1987 te Paramaribo door toenmalig dictator Desi Bouterse. Hij is vooralsnog de voorzitter van de partij. De NDP wordt gekenmerkt door de paarse partijkleuren en de zogenaamde revolutionaire gedachte, na de onwettelijke machtsgreep door militairen in 1980. Voorts zijn vele NDP’ers ook zogeheten Boutisten, fans van voorzitter Bouterse. De NDP-voorzitter is in Nederland bij verstek veroordeeld voor drugssmokkel en in Suriname door de Krijgsraad voor zijn aandeel in de decembermoorden op 15 personen. Bouterse ging hierna in cassatie.

Oorsprong NDP 

De oprichters van de NDP kunnen terug getraceerd worden naar de de coup van 25 februari 1980. De machtsgreep werd gepleegd door 16 onderofficieren onder leiding van de toenmalige sergeant-majoor Desi Bouterse. Roy Horb was een ander toenmalig kopstuk van de groep van 16. Voor de coup was er onder de militairen geruis over het oprichten van een vakbond, bekend als de Bond Militair Kader (Bomika). De Bomika werd niet toegestaan door de toenmalige legerleiding en de regering onder premier Henck Arron. Bij een confrontatie voor de coup werden 3 legerserganten, waaronder Ramon Abrahams, gevangen genomen. Op de dag van de coup werden strategische locaties, zoals de marinebasis en de munitieopslag locatie, door de militairen geïnfiltreerd. De drie gearresteerde militairen werden op die dag uit het toenmalig hoofdkantoor van de politie aan de Waterkant bevrijd. Het hoofdkantoor werd daarbij door een marineboot die door de coupplegers werd beheerd gebombardeerd en ging in vlammen op. Tijdens de coup vielen er ook doden. Ook na de coup vielen er op verschillende momenten doden en er vonden mensenrechtenschendingen plaats. 

Desi Bouterse, Ramon Abrahams, en andere militairen werden de bekende kopstukken van de latere NDP. Tot op vandaag zijn zij vooruitgeschoven leden van de partij. 

Terugkeer democratie en NDP 

Na de staatsgreep werd de Nationale Militaire Raad (NMR) ingesteld en werd de facto het hoogste orgaan in het land. Bouterse werd het kopstuk en Suriname werd tussen 1980-1987 door militairen geleid. Na 1987 kwamen er democratische verkiezingen en werd een nieuwe Grondwet geïntroduceerd. De militairen onder leiding van Bouterse hebben de Nationale Democratische Partij (NDP) opgericht en deden mee aan de verkiezingen. Zij werden afgewezen en de eerste Front-regering werd gevormd in 1987. De NDP behaalde toen 3 zetels en belandde in de oppositie. In de afgelopen regeerperiode, en in periodes daarvoor, waarin er een NDP gelieerde regering is geweest, werd 25 februari gevierd als dag der Revolutie. Door de militairen en de NDP wordt de coup als revolutie aangeduid. 

Regeringsperiode 2010-2020 en erna

Tijdens de verkiezingen van 2010 won de NDP als onderdeel van de Megacombinatie en tijdens de verkiezingen van 2015 verkreeg de NDP 26 van de 51 zetels in DNA. Voor Desi Bouterse betekende dit het presidentschap van bij elkaar tien jaar. Wijlen Badrissein Sital, ooit lid van de Groep van Zestien, zei in 2014: “De regering die er nu zit, is de duurste regering die Suriname ooit heeft gehad, met tegelijk de allerlaagste productiviteit.” In 2015 won NDP groots, met haar motto; Nog 5. Toen vormden zij een coalitie met BEP en DOE. Tijdens het tweede kabinet-Bouterse was er veel onvrede over de armoede en de economische crises. Het was een voedingsbodem voor protestdemonstraties van Wij Zijn Moe(dig) en STREI! Tijdens de verkiezingen van 2020, met Bouterse als leider, verkreeg de NDP zestien zetels, een verlies van tien zetels.

error: Kopiëren mag niet!