Caricom-staatshoofden werken een drukke agenda af

Een kijkje achter de schermen heeft aangetoond, dat de conferentie van Caricom-staatshoofden een imposante agenda afwerkt. De gezondheidsfactor wordt aangemerkt als belangrijk agendapunt. “Covid-19 heeft een nieuw zorgpunt gegeven aan de gezondheidssector. Er wordt gedelibereerd over de impact van pandemie op het gewest.”

Economische ravage

“Caricom-lidstaten behoren economisch gezien tot de door Covid zwaarst getroffen landen ter wereld. Deze landen zijn sterk afhankelijk van toerisme. Het internationaal personenverkeer was gedurende lange tijd aan banden gelegd, waardoor inkomstenderving voor problemen zorgde. Er volgde een economische ravage. De vernieuwing van de economieën van de lidstaten is een uitdaging.”

Herstelprogramma

“De economische gevolgen van de pandemie vereisen dat de lidstaten hun economische- en ontwikkelingsstrategieën opnieuw uitwerken. In dit verband wordt er gewerkt aan het vergaren van middelen om de financiering bijeen te brengen, die nodig is om een economisch herstelprogramma te stimuleren.”

Energievraagstuk

“De doorlichting van het energievraagstuk staat centraal tijdens de staatshoofden conferentie.  Een van de doelstellingen van het energiebeleid van de Caribische-gemeenschap is om de energiebronnen te diversifiëren.”

Hernieuwbare energie

“Diversificatie van energiebronnen wordt nagestreefd. Hernieuwbare energie is in trek. Het beleid richt zich op het bevorderen van energie-efficiëntie. Het doel/de visie van het energiebeleid is, het verzekeren van toegang tot betaalbare en schone energieproducten. De aardolie-en gas voorraden in Suriname en Guyana bieden de Caricom een nieuw energieperspectief.”

Vredeszone

“Het Caribisch gebied is over het algemeen een politiek stabiele regio. De geopolitieke strijd wordt buiten de deur gehouden. De Caricom-topvergadering heeft het over de invasie van Oekraïne door Rusland. Opgemerkt wordt, dat Caricom kampt met de ergste economische recessie in de moderne geschiedenis. De oorlog in Europa verergert de economische noodsituatie aanzienlijk.”

Vreedzame oplossing

“De Gemeenschap is bezorgd en wijst op de gevolgen van de militaire confrontatie in Europa voor de regio. De beginselen van eerbiediging van de soevereiniteit, territoriale integriteit, niet-inmenging in de interne aangelegenheden van een andere soevereine staat, het verbod op de dreiging met of het gebruik van geweld en de vreedzame oplossing van geschillen door alle naties moeten volgens Caricom worden nageleefd.”

Territoriale integriteit

“De Gemeenschap wijst elke poging af om militaire middelen in te zetten die de spanning kunnen verhogen en de vrede, territoriale integriteit en soevereiniteit van de Caraïbische regio kunnen bedreigen. De Gemeenschap bevestigt resoluut het Caribisch gebied als vredeszone.”

Gezondheidszorg

“Het belang van water, sanitaire voorzieningen, voeding en primaire gezondheidszorg, waaronder ook de geestelijke gezondheid vormen het middelpunt van het beleid en ontbreken niet op de agenda van de staatshoofden.  De definitie die de landenorganisatie Caricom aan gezondheid hecht is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden. Gezondheid wordt benaderd vanuit biologische achtergronden, leefstijl, gedrag, sociale en fysieke factoren.”

Aandoeningen 

“Chronische niet-overdraagbare aandoeningen, hart – en vaatziekten, hoge bloeddruk, beroerte, diabetes en kanker zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de sterfgevallen in Caricom-lidstaten. Obesitas is een probleem. De epidemie van overgewicht verspreidt zich snel en schreeuwt om steviger aangepakt te worden.”

Voedingsstoffen

 “Voeding is nauw verbonden aan een goede gezondheid. De toenemende invoer van voedingsmiddelen doet het vóórkomen van levensmiddelen met een hoog ongezondheid gehalte toenemen. Een nauwere regulering van voedsel is aan de gang. De landbouw moet gezonder worden en de productie moet rijk zijn aan voedingsstoffen die zijn aangepast aan de Caricom-gezondheidsbehoefte.”

Invloed op de gezondheid

“Leefstijl heeft een indringende invloed op de gezondheid. Het is algemeen bekend, dat het gebruik van tabak, de regionale gemeenschap grote zorgen baart. Het roken doet veel kwaad. De escalatie van het drugsmisbruik zorgt voor gezondheid – en sociaaleconomische problemen. Hiv en aids zijn voorname doodsoorzaken. Verkeersongevallen en gewelddadig gedrag baren zorgen.”

Besluiten

Aan het einde van de driedaagse conferentie zullen de regionale leiders een aantal besluiten ratificeren. Ook de datum van volgende topontmoeting op de Bahama’s zal dan bekend worden gemaakt.

HD

error: Kopiëren mag niet!