“Brunswijk heeft de hele natie te kijk gezet met bedreiging naar advocate Essed en Constitutioneel Hof”

Met stomheid verslagen heeft de Stichting Huis voor Democratie en Rechtsstaat kennis genomen van de abjecte uitspraken van Ronnie Brunswijk, voorzitter van de politieke partij ABOP, tevens vicepresident van de Republiek Suriname. Deze uitspraken zijn gedaan op 30 juni jl. op een partijvergadering van de ABOP in het district Commewijne.

De vicepresident uitte bedreiging naar advocate Serena Essed en het Constitutioneel Hof. Dit, vanwege het feit dat Essed een verzoek heeft ingediend bij het Constitutioneel Hof om de rechtmatigheid van het kiesstelsel te beoordelen. Brunswijk is niet eens met een eventuele wijziging van het kiesstelsel. Hij deelde mee dat Essed en het Constitutioneel Hof moeten oppassen. Tevens kondigde hij straatacties aan.

Wij brengen Brunswijk artikel 169 van het Wetboek van strafrecht in herinnering: 

Degene die zich opzettelijk uit in woord en geschrift of afbeelding of gegevens uit geautomatiseerde werken, waarin, zij het ook zijdelings, voorwaardelijk of in bedekte termen, verstoring van de openbare orde of omverwerping dan wel aanranding van het in Suriname gevestigd gezag wordt aangeprezen of daarvoor stemming wordt gemaakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren en geldboete van vijfde categorie.

In bedekte termen stemming maken voor straatacties die de openbare orde zullen verstoren, is strafbaar. Het Constitutioneel Hof en de advocatuur behoren tot de wettelijke orde, hetgeen onderdeel is van het groter geheel, de openbare orde. In bedekte termen stemming maken voor het verstoren van deze openbare orde, is eveneens strafbaar.

Het Constitutioneel Hof is een grondwettelijk instituut, zoals geregeld in artikel 144 Grondwet. Wij zien de door Brunswijk geuite bedreigingen als een aanval op een grondwettelijk instituut en als een aanval op één van de hoeders van de rechtsstaat (de advocatuur). In een beschaafde samenleving kunnen zulke bedreigingen of uitingen nimmer getolereerd worden, vooral niet indien die komen van de vicepresident (de uitvoerende macht binnen de Trias Politica). Volstrekt onacceptabel is dit gedrag.

De voorzitter van De Nationale Assemblee zat erbij

Niet minder kwalijk, is het feit dat Marinus Bee, de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), eveneens aanwezig was tijdens de betreffende bijeenkomst waar de vicepresident een aanval opende op een grondwettelijk instituut en op één van de hoeders van de rechtsstaat, de advocatuur. In de leer der Trias Politica, behoort onze DNA tot de wetgevende macht. Uitgerekend de voorzitter van DNA zat erbij, maar greep niet in. Daarna is hij ook in gebreke gebleven en heeft als voorzitter van DNA niets van zich laten horen.

Tot slot delen wij mee dat terwijl de vertegenwoordiging van bijkans de hele wereld aanwezig is in Suriname, vicepresident Ronnie Brunswijk zich gedragen heeft als een grote schoft met zijn aanval op onze rechtsstaat en democratie. Een moment waarop de ogen van een groot deel van de wereld gericht waren op Suriname, presteerde Brunswijk het om de hele natie te kijk te zetten.

De Stichting Huis voor Democratie en Rechtsstaat

De voorzitter,

w.g. 

S. Sookhlall

error: Kopiëren mag niet!