Ann Sadi: “Verhoogde benzineprijs leidt tot verhoogde kosten landbouwers”

De landbouwsector is voor wat betreft de behoefte aan brandstof niet alleen afhankelijk van diesel, maar ook van benzine. Met de verhoging van de gasolineprijs zijn alle andere kosten voor de landbouwer ook gestegen. Deze vindt zijn weerslag in verhoogde prijzen van de verschillende landbouwproducten die consumenten moeten betalen.

Het Assembleelid Ann Sadi (NDP) zei vorige week in de Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de ontwerpwet productschappen, dat de productiesector niet alleen van dieselbrandstof afhankelijk is. Bij de laatste verhoging van de pompprijs van brandstof is de prijs van diesel niet verhoogd en is gehouden op SRD 19,87. De regering voerde hiervoor als argument aan de productiesector te willen beschermen.

Volgens Ann Sadi is de productiesector, waaronder de klein landbouw en bevolkings- en kustvisserij, echter niet alleen van diesel afhankelijk. De klein landbouw en de bevolkings- en kustvisserij draait voornamelijk op benzine. De prijs van ongelode benzine is bijna met SRD 1,76 per liter verhoogd. De kosten voor transport van landbouwproducten zijn voor de landbouwer daarmee gestegen. In Commewijne worden landbouwproducten veelal met de boot getransporteerd naar de plek van afzet.

Sadi bepleitte gelijk de kwestie van boottarieven van de boothouders. Met de verhoogde prijzen van brandstof zijn deze nu nog meer achterhaald. Bij de bevolkings- en kustvisserij wordt voornamelijk gebruik gemaakt van benzine. De verhoging van de benzineprijs heeft hier zijn weerslag in verhoogde visprijzen op de markt. 

Onder de bushouders wordt er enige tijd ook al gemopperd over verhoogde kosten om de bussen in rijdende staat te houden. Hoewel de bussen diesel als brandstof gebruiken, zeggen bushouders dat de prijs van onder andere smeermiddelen flink is gestegen. Bij de taxi’s zijn de ritprijzen sedert de laatste verhoging van de brandstofprijs ook aangepast. De prijzen hier variëren behoorlijk. Bij het bestellen van een taxi is het raadzaam eerst naar de ritprijs te informeren.

SS 

error: Kopiëren mag niet!