Remond Pahladsingh: “Goed om ook naar niet succesvolle olielanden te kijken”

Ingenieur Remond Pahladsingh stelt dat het goed is dat Suriname ook kijkt naar minder en niet succesvolle olielanden over hoe het mis kan gaan. Hij stelt, dat Venezuela bijvoorbeeld de grootste oliereserves heeft, groter dan Saoedi-Arabië, maar dat het volk geen profijt ervan heeft. In Equatoriaal Guinea heeft alleen een kleine elite alle rijkdom naar zich toegetrokken. Ook in Nigeria is het misgegaan.

Suriname kan leren uit de fouten van deze landen. Pahaladsingh stelde dit in gesprek met Faried Pierkhan voor RBN TV.

Voorts gaf hij aan dat energiezekerheid een belangrijk aspect is waarmee rekening gehouden moet worden. Hij zei, dat er parallellen getekend kunnen worden met de kolencrisis rond de Tweede Wereldoorlog. Volgens hem zijn dezelfde condities nu in de wereld. De centrale vraag moet zijn: Hoe wij de wereldbevolking energie kunnen geven, stelt Pahladsingh. “Wij moeten het energievraagstuk oplossen.”

Hij stelde verder dat Suriname ook moet leren uit de eerdere mijnbouwoperaties. “Verkoop de olie tegen gunstige prijzen op de wereldmarkt. Dat is voordeliger dan goedkoper verkopen voor de lokale bevolking. De regering kan uit die middelen dan voorzieningen treffen voor de lokale verkoop.”

Hij stelde tot slot, dat Suriname oliekennis uit Indonesië en India kan halen. Suriname kan beter tot vergelijk komen aldaar, aldus Pahladsingh. 

Klik op deze link om het hele interview te zien.

error: Kopiëren mag niet!